Ante Gotovina tuži UN zbog topničkih dnevnika

"Subota, 30. rujna 1995.; Operacija Crna ptica počela je dobro (s lijepim jesenskim vremenom)... Veliki uspjeh, uprkos minskim poljima". Dio je to dnevnika jednog od vojnih promatrača UN-a, koji je zapeo za oko istražiteljima tima obrane generala Ante Gotovine. Nalazio se u nepreglednim hrpama dokumenata koje su u proces Gotovini, Čermaku i Markaču uveli haaški tužitelji. Ime operacije, a poslije je ustanovljeno da se u originalu nazivala Crna vrana, vodila je do nevjerojatnog otkrića: dio UN-ovih vojnih časnika bio je, početkom rujna 1995. zadužen za tajnu operaciju kodnog naziva Black Crow, sa zadatkom špijuniranja aktivnosti hrvatskih snaga u tijeku sukoba sa snagama Vojske RS.

Kaznena prijava
Kako je riječ o akcijama koje su vodile Gotovinine snage, boreći se sa snagama generala Mladića duboko u teritoriju BiH, istražitelji Gotovinina tima shvatili su da je riječ o ilegalnoj operaciji jer ti uenovci imali su mandat samo na teritoriju RH. Prije mjesec dana odvjetnik Gotovine, Luka Mišetić podnio je zagrebačkom Općinskom državnom tužiteljstvu kaznenu prijavu protiv trojice časnika UN-a (tri pukovnika), dva Rusa, Aleksandra Černetskog, Viktora Tarusina i njima nadređenog Britanca Petera G. Williamsa, tada zamjenika glavnog vojnog promatrača UN-a u Zagrebu. S optužbom da su pronašli, potom prikrili ili uništili topničke dnevnike i karte HV-a.

Naime, iz izjava promatrača Haagu, utvrđeno je da su uenovci, tada udaljeni dva kilometra od Velikog Mračaja, te kasnije istog dana u rujnu '95., na lokaciji 2 do 2,5 km jugozapadno od Bosanskog Grahova pronašli vojne dokumente HV-a, "iz kojih su proizlazila određena saznanja o uporabi topništva tijekom operacije Oluja". Te je pronađene dokumente Černetski predao Britancu Williamsu u Zagrebu. Ovaj ih je, nakon pregleda, predao glavnom časniku za vojno inforomiranje, Rusu V. Tarusinu.

– Dalje se dokumentaciji gubi trag. Rusi kažu da je bila riječ o "operativnim dokumentima, uključujući i karte i plan topničke podrške". Dakle, ono što je, godinama poslije haaško tužiteljstvo tražilo kao tzv. topničke dnevnike.

Nelegalna operacija
Istražitelji iz Gotovinine obrane došli su i do novih dokaza, pa je Mišetić, ovih dana DORH-u poslao tzv. nadopunu prijave. Pronađeni dokumenti dokazuju da je "u rujnu '95., Glavni stožer UNMO-a pokrenuo operaciju Black Crow sa svrhom ubacivanja timova UNMO iz RH na prostor borbenih djelovanja u BiH". U prilogu se dostavljaju i izjave Steinera Hjertnesa, koje je dao istražiteljima tužiteljstva Haaga 1998. i 2008., a u kojima on jasno govori o operaciji "Black Crow". Objašnjava zadaću UN-ovih špijuna – "operacijom penetrirati na bosanski teritorij i prikupiti informacije za Stožer UN-a u Zagrebu". Potvrđuje kako su pronađene topničke dokumente HV-a predali u Zagreb. Ti dokumenti, međutim, danas se ne mogu pronaći u UN-ovoj arhivi.

Obrana Gotovine kaže da je mogućnost da ovi dokumenti operacije Crna vrana nedostaju velika jer je iz izjava svjedoka razvidno kako je zapravo riječ bila o nelegalnoj operaciji UNMO. Obrana drži da nije isključeno da su "operaciju inicirali određeni lobiji ili skupine iz vrha UN-ovih promatrača i policajaca". Mišetić kaže da je sada jasno da topnički dnevnici idu u prilog obrani generala te da je njihov nestanak s tim u vezi. Brammertz bi krivce trebao potražiti na njemu neočekivanoj strani. Kojoj – sve piše u kaznenoj prijavi obrane Gotovine, poimence.

Tko može znati gdje su nestali topnički dnevnici?
Istražiteljski tim Ante Gotovine zaključio je i o tome obavještava Općinsko državno tužiteljstvo u Zagrebu, kako konačna spoznaja o traženoj (i nestaloj) dokumentaciji mogu imati i drugi djelatnici UN-ovih misija. Kažu da postoji mogućnost da je arhiva UNMO-a "očišćena" od nekih ključnih dokumenata još u Zagrebu, krajem 1995. Obrana ima spoznaja da su određene osobe uzele i zadržale dokumentaciju. O tome znaju: glavni promatrač UNMO-a Dos Santos Bonuma, načelnik stožera operacija UNPF, brigadni general Kolstern, načelnik stožera UNCRO-a pukovnik Leslie, obavještajni časnik (poslije i istražitelj haaškog tužiteljstva) Joakim Robertsson, vojni promatrač Kari Antilla te rukovoditelj logističke baze Pleso. Dio spominjanih uenovaca poslije je dobio posao u istražiteljskom timu haaških tužitelja. Robertson je znan kao pokretač teze da je Oluja dio zločinačkog pothvata. /vecernji.hr

 

Davor Ivanković