Ante Gotovina: Dobro sam, ali jedva čekam da sve ovo završi

Ante Gotovina osjeća se dobro, ali nestrpljivo čeka i ovaj tjedan kad se iznose završne riječi na haaškom suđenju, i još više presudu, prenio je Luka Mišetić, odvjetnik prvooptuženog generala na haaškom suđenju za zločine u operaciji Oluja.

Za nekoliko mjeseci napunit će se desetljeće od početka ove haaške epizode, podsjetio je odvjetnik, i Gotovina jedva čeka da to ostavi iza sebe.

Haaška odiseja

Za generala Gotovinu haaška odiseja traje već više od deset godina ili dvostruko dulje od vremena koliko je trajao rat u Hrvatskoj.

Danas u 9 sati počinje iznošenje završnih riječi na suđenju: odvjetnici su ranije stigli u Haag i pripremaju svoj odgovor na završne argumente Tužiteljstva.

- Ovo nam je jedinstvena prilika da odgovorimo na završni podnesak Tužiteljstva, u kojem su iznijeli niz argumenata koji prije toga nisu izvedeni kao dokazi u sudskom postupku - kaže Luka Mišetić, ne želeći otkriti o čemu će točno izlagati idućih dana, piše jutarnji list.

Isti argumenti tužitelja

Goran Mikuličić, odvjetnik generala Mladena Markača, kaže da je bio iznenađen završnim podneskom tužitelja.

- On sadrži iste argumente s kojima su i krenuli u suđenje, kao da nikakav dokazni postupak nije proveden. To je naprosto nevjerojatno kako su se oglušili o sve dokaze koje je obrana izvela, koji bacaju bitno drugo svjetlo na početne optužbe tužiteljstva - kaže Mikuličić.

Mijenjaju pravila

Nakon što završi procedura suci moraju sjesti i analizirati cijeli dokazni postupak. Za to im treba od tri do pet mjeseci, i to je proces koji traje.

- Optimistična je varijanta da ćemo imati presudu do Božića, no realnije ju je očekivati na proljeće - najavljuje Mikuličić.

Na pitanje je li ikad dosad uspio predvidjeti kakva će biti neka od haaških presuda, Mikuličić, koji zastupa haaške optuženike od kraja devedesetih, odgovara niječno.

- Ne, nisam, jer to je nepredvidivo. Malo je postupaka pred ovim sudom, teško je steći uvid u nekakvu sudsku praksu, koja varira od vijeća do vijeća. Ovdje u Haagu neprestano mijenjaju pravila - tumači odvjetnik Mladena Markača.

Ni Mišetić nije ništa konkretniji: on sam je optimističan, no kako će suci odlučiti, tek treba vidjeti.

U završnom podnesku Tužiteljstvo je zatražilo 27 godina zatvora kazne za Gotovinu, 23 godine za Markača i 17 godina za Čermaka. Visoke predložene kazne nisu iznenadile odvjetnike.

Tražili maksimalne kazne

- To je normalni dio procesa, tužitelj po običaju traži najviše što misli da može dobiti. Kao kad idete prodati automobil na sajmu, za njega tražite puno više nego što u stvarnosti očekujete da ćete dobiti - objašnjava Goran Mikuličić.

Na pitanje kako tumači nedavnu odluku sudskog vijeća da konačno odbije zahtjev Tužiteljstva da Hrvatskoj izda subpoenu zbog topničkih dnevnika, odvjetnik Mišetić kaže da je najvažnije to što je sudsko vijeće ocijenilo da nema dokaza da takvi dnevnici doista postoje, pa onda ne mogu ni narediti hrvatskoj Vladi da ih preda.