FOTO/VIDEO  Ante Gotovina danas slavi svoj 61 rođendan

Generali, Ante Gotovina, Ante Gotovina, BIH, obrana, HVO, Ante Gotovina, Jakov Sedlar, zabranjeni film, Ante Gotovina, Hrvati u BIH, akcija oluja, Ante Gotovina, hrvatski političari, Hrvati, Ante Gotovina, Ante Gotovina, Film Gotovina, Ante Gotovina, Ante Gotovina, general
Umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina, jedan od najistaknutijih hrvatskih zapovjednika, rođen je 12. listopada 1955. u Tkonu na otoku Pašmanu kod Zadra.

Gotovinin otac Milan bio je dalmatinski ribar. Majka Ana izgubila je život 4. ožujka 1959., štiteći djecu od eksplozije mine kojom se u blizini kuće lomio kamen. Kao 17-godišnji dječak otišao je iz Pakoštana, gdje je tada živio, i ukrcao se na brod. S nepunih osamnaest postao je pripadnik francuske Legije stranaca.

Sudjelovao je u vojnim operacijama u Čadu, a u Gvatemali je obučavao pripadnike paravojnih postrojbi koji su se borili u građanskom ratu. Nakon Gvatemale uslijedili su Paragvaj, Kolumbija, Argentina i Brazil. Nakon odsluženih pet godina u Legiji, Gotovina je dobio francusko državljanstvo.

U Hrvatsku se, nakon što je od iseljenika u Argentini doznao da je proglašena samostalnost, vratio 1991. gdje je od lipnja do kolovoza 1991. godine obnašao dužnost načelnika u 1. gardijskoj brigadi. Od kolovoza do studenoga 1991. zapovijeda brojnim operacijama Hrvatske vojske u Slavoniji, pri čemu je i ranjen. Od veljače do travnja 1992. zamjenik je zapovjednika Postrojba za posebne namjene Glavnog stožera HV. Od travnja do listopada 1992. na službi je u Hrvatskom vijeću obrane. Na dužnost zapovjednika Zbornog područja Split postavljen je 9. listopada 1992. godine. Za vrijeme operacije Oluja zapovijedao je Sektorom Jug. U čin general pukovnika promaknut je 1995. godine, a u ožujku 1996. predsjednik Franjo Tuđman imenovao ga je za glavnog inspektora Inspektorata Hrvatske vojske.Zajedno s još 11 generala HV-a umirovljen je 2000. godine, jer su kao djelatni časnici javnosti uputili otvoreno pismo o zaštiti digniteta Domovinskog rata ne slažući se s odlukama vlasti.

Nakon što je Haški sud protiv njega podignuo optužnicu za ratne zločine 2001. godine, Gotovina se odbio predati i proveo je četiri godine u bijegu. Uhićen je 7. prosinca 2005. na Tenerifima, a tri dana kasnije je prebačen u Haag. Suđenje trojici hrvatskih generala počelo je u ožujku 2008.

Ante Gotovina je u pritvoru proveo 7 godina, a presudom Haaškog suda iz 2012. godine su on i preostala dvojica generala proglašeni nevinima za navodni zločin kojega je prema optužnici bio naredio Franjo Tuđman, tadašnji Predsjednik Republike Hrvatske.

Gotovina je oženjen suprugom Dunjom i ima troje djece.

Doček HEROJA u Zagrebu ...