Andrej Plenković o uhićenjima u Orašju

Andrej Plenković, Ljerka Ostojić, Sveučilište u Mostaru, Andrej Plenković, Orašje, uhićeni, sipa uhićenje, uhićenje branitelja, Andrej Plenković, ratni zločin, ratni zločini
- Kazneni postupak i uhićenje 10 hrvatskih građana pripremani su duže vremena, a njihov tajming je indikativan, rekao je Plenković na početku današnje sjednice Vlade, prenosi Jutarnji.

- Održavam intenzivnu komunikaciju s nadležnim ministrima, državnim odvjetnikom, te direktorom sigurnosne agencije.

- Naložio sam ministarstvima vanjskih poslova, obrane, unutrašnjih poslova i pravosuđa da prikupe sve relevantne podatke, te osiguraju pravnu i konzularnu pomoć svim hrvatskim državljanima, kazao je Plenković, te dodao da su obavijestili i partnere iz EU i NATO saveza i prenijeli svoju zabrinutost.

- U suradnji s predsjednicom donijeli smo odluku kako ćemo zajedno imenovati nove osobe za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima.

- Želio bih poslati jasnu poruku svim građanima da će naša vlada učiniti sve kako bi zaštitila legitimni interes RH, ali i ljudska prava svih onih koji bi na ovaj način mogli biti ugroženi.

- U potpunosti poštujemo neovisnost pravosuđa, svi ratni zločini moraju biti procesuirani, međutim koncept udruženog zločinačkog poduhvata u optužnicama za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv, rekao je Plenković.

- HVO je u teškim vremenima agresije u BiH osigurao zaštitu Hrvata u BiH, kao i njezin suverenitet. Hrvatska Vlada učinit će sve da spriječi pokušaje revizije povijesnih događaja.

- Europska budućnost BiH jedini je put za stabilnost i prosperitet te zemlje, zaključio je Plenković.