Amerikanci otvoreno poručili da Hrvatskoj treba kvalitetniji partner: 'Ne bismo voljeli vidjeti Ruse u Ini'

Amerikanci otvoreno poručili da Hrvatskoj treba kvalitetniji partner: 'Ne bismo voljeli vidjeti Ruse u Ini'
Američki veleposlanik William Kohorst odgovarao je danas na pitanja novinara na brifingu za medije, a susret je organiziran povodom posjeta Sue Saarnio, posebne izaslanice za energetiku američkog State Departmenta Hrvatskoj.

Iako je glavna tema posjeta, pa i brifinga bio projekt gradnje terminala za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku koju američka administracija smatra jednim od ključnih projekata u regiji, razgovor se očekivano dotaknuo i odnosa Ine i MOL-a, te interesa ruskih kompanija, prvenstveno Rosnjefta, za preuzimanje MOL-ovog udjela u Ini.

"Rusi nisu partner kojeg bismo voljeli vidjeti u Ini. Mislim da su oni proteklih godina bili disruptivna sila u regiji, te bi Ini i Hrvatskoj trebao kvalitetniji partner", rekao je pa nadodao:

"Smatram kako proces u Ini ide dobrim smjerom, jer je raspisan natječaj za izbor međunarodnih savjetnika koji bi trebali Vladi pomoći da utvrdi sve ključne informacije. To je uvijek nužan prvi korak u poslovnim pregovorima. Vjerujem kako će temeljem tih informacija i dobrih savjeta Vlada donijeti dobre odluke i u financijskom i u političkom smislu", rekao je Kohorst.