Agrokor potpisao ugovor o stjecanju većinskog udjela u Mercatoru

Agrokor će, kako navodi, za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uvjetima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora odnosno 452 milijuna eura za 100%-tni udio u kompaniji.

Realizacijom Ugovora, zajedno s Mercatorom Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura te zapošljavati 60 tisuća ljudi pa Agrokor smatra kako ovo povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenika, proizvođača, zajmodavaca kao i ostalih dionika, a čime će nastati i najveća maloprodajna kompanija u Središnjoj i Istočnoj Europi.

Po Agrokorov ocjeni komplementarnost kompanija je dodatna snaga i potencijal koji će omogućiti poboljšanje profitabilnosti i dodatnu financijsku stabilnost te time omogućiti i daljnje širenje na tržištima regije, uz otvaranje mogućnosti za ulazak na nova tržišta.

Agrokor ističe kako dovršenje transakcije podliježe mjerodavnim regulatornim odobrenjima, uspješnom restrukturiranju Mercatorova duga i drugim ugovorenim uvjetima izrazio očekivanje da će transakcija biti dovršena u ovoj godini.

Nakon toga, Agrokor će u skladu sa Zakonom o preuzimanju objaviti obveznu javnu ponudu za preostale nepreuzete dionice, navodi se u priopćenju.

Agrokor koncern najveća je privatna kompanija u Hrvatskoj i jedna od najjačih kompanija u jugoistočnoj Europi s konsolidiranim prihodom od prodaje većim od 29 milijardi kuna ostvarenim u 2011. godini i s gotovo 40.000 zaposlenika.

Unutar Agrokor koncerna, kojem su primarne djelatnosti proizvodnja i distribucija hrane i pića te maloprodaja, između ostalih posluju i najveći hrvatski proizvođač mineralne vode - Jamnica, sladoleda - Ledo, ulja, margarina i majoneze - Zvijezda, najveća hrvatska mesna industrija - PIK Vrbovec, zatim Belje - najveći poljoprivredno-industrijski kapacitet u Hrvatskoj, kao i vodeći maloprodajni lanac Konzum.

Pored kompanija iz Hrvatske, Agrokor koncern sastoji se i od kompanija iz regije pridruženih tijekom nekoliko proteklih godina; iz BIH to su Ledo Čitluk, Sarajevski kiseljak i Velpro Sarajevo, zatim Dijamant, Frikom i Idea iz Srbije, te Ledo i Fonyodi iz Mađarske.

Fena