Afera 'Pirangate': Pokrenut postupak izlaska iz arbitraže

Afera 'Pirangate': Pokrenut postupak izlaska iz arbitraže
Na to je Vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na sjednici je, iznijevši genezu cijelog slučaja, naglasila kako današnjom Vladinom odlukom "ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom".

"Ali, ovaj konkrenti postupak je previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje", rekla je Pusić.

Vlada je tako, prema odluci, pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisan 4. studenoga 2009. u Stockholmu, a koji je na snazi od 29. studenoga 2010. godine.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaduženo je da u ime hrvatske Vlade uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma od strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci, Hrvatska prestaje primjenivati Arbitražni sporazum od datuma upućivanja diplomatske note, a Maja Seršić razrješuje se dužnosti zastupnice Republike Hrvatske te Andreja Metelko-Zgombić dužnosti suzastupnice Republike Hrvatske, u postupku pred Arbitražnim sudom.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Pusić je danas naglasila kako se uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo i to da su nakon početka rasprave u proces "protupravno unošeni dodatni dokumenti i informacije".

"Zato smo smatrali da je sam proces tako kompromitiran da je nemoguće na ovaj način nastaviti rješavati pitanje granice Hrvatske i Slovenije", kazala je.

"sve je rečeno", kratak je bio premijer Zoran Milanović nakon čega je Vlada glasanjem donijela odluku o izlasku iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

Nema formalnih zapreka ulasku Hrvatske u Schengensku zonu i ako inspekcija 2016. ocijeni da su ispunjeni svi uvjeti Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen, rekla je u četvrtak ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odbacivši da bi Slovenija zbog arbitražnog spora mogla blokirati taj hrvatski put.
Sljedeće godine inspekcija

U Sloveniji se javljaju pozivi da Ljubljana blokira Zagrebu ulazak u Schengensku zonu.

"Sljedeće godine najavila se inspekcija koja će prekontrolirati jesmo li udovoljili svim uvjetima, temeljem tog izvješća ukoliko ono bude pozitivno i konstatira da smo svemu udovoljili Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen", rekla je prva potpredsjednica vlade i šefica diplomacije.

Podsjetila je da je Slovenija ušla u Schengen s identičnim problemom kao i Hrvatska i u tom pogledu formalnih zapreka očito nema.

Slovenija je ušla u Schengen s neriješenim problemom granica imajući na vanjskoj granice zemlju nečlanicu EU, kakva je tada bila Hrvatska, rekla je Pusić te istaknula da Hrvatska kandidira za Schengen s državom članicom EU, Slovenijom.

Nakon hrvatske odluke o povlačenju iz arbitraže neki su slovenski političari, poput bivšeg ministra vanjskih poslova Dmitrija Rupela predložili da bi Slovenija, članica Schengenske zone, trebala Hrvatskoj blokirati ulazak u taj prostor.

"Ako se bilo tko hoće ponovno ispočetka uvlačiti u takvu vrstu igara, to zaista nije više za našu vladu", rekla je ministrica Pusić.

Slovenija je zbog graničnog spora mjesecima blokirala Hrvatskoj pregovore o ulasku u Europsku uniju.

Neki slovenski stručnjaci, poput Zijada Bećirovića, direktora ljubljanskog Instituta za balkanske i europske studije, smatraju da Slovenija ne treba odgovarati Hrvatskoj takvom protumjerom već se ponašati "civilizirano".

Bećirović, koji je u intervju u srijedu oštro kritizirao hrvatsko ponašanje, rekao je da Hrvatska ima konflikte sa svim susjedima i da neće tako brzo u Schengen kako najavljuju njezini političari.

Arbitražni sud kojemu su Hrvatska i Slovenija povjerile da riješi granicu između tih dviju zemalja trebao je krajem godine donijeti odluku no Hrvatska je odlučila povući se nakon što su u javnost procurile snimke na kojima se predstavnica slovenske vlade sa slovenskim sucem dogovara o daljnjim koracima u postupku. I ona i sudac u međuvremenu su podnijeli ostavku.

Prema Schengenskom sporazumu državljani zemalja članica Europske unije mogu se slobodno kretati po drugim članicama bez predočenja osobnih dokumenata.

Hina