65. obljetnica Bleiburške tragedije

Ali je zato po savezničkom sporazumu morao izgubiti državu i 1.200,000 od svog naroda, a rastjerano je i puno više. Na Bleiburgu 15. svibnja 1945. Engleske trupe pod zapovjednikom generala Mc Millana a zamjenik mu je bio brigadni general 38. britanske pukovnije Scott Fitzrov. Mc Millan je zamijenivši Winstona Cherchila postao premijer ili prvi ministar Velike Britanije. A Scott Fitzrov je za nagradu što je pomogao razoružat, izručiti a onda i poubijati, beskompromisno su naredili predaju i razoružanje hrvatske vojske i civila. Generali Ivo Herenčić i Danijel Crljen su predvodili pregovarački tim s hrvatske strane.

Na drugoj strani su bili naredbodavci jugoslavenski partizani na čelu s partizanskim komesarom Milanom Bastom, koji su davali instrukcije engleskim predstavnicima na čelu s britanskim ministrom obrane Mc Millanom i generalom Scott Fitzrovem kako postupati. Nakon dugotrajnih neuspješnih pregovora sa ignoracijom svakog uvjeta koji su hrvatski generali tražili za civile među kojima su bile mase djece i starijih osoba. Generali su se vratili s naredbom za predaju oružja, hrvatska se vojska pobunila, generali su im morali prenijeti poruku da će biti svi zaštićeni po međunarodnoj konvenciji iako su bili svjesni što znači bezuvjetna predaja. General Herenčić nije mogao preživjeti tu katastrofu svjestan slijedi golorukom narodu, oduzeo je sebi život.

Zarobljeni vojnici i civili, od kojih je dio ubijen na Bleiburškom polju, potom su sljedećih nekoliko mjeseci uz maltretiranja i mučenja u "marševima smrti" vođeni od Bleiburga preko Slovenije do sabirnih logora u Hrvatskoj gdje su vršene masovne egzekucije, a preživjeli slati dalje sve do Makedonije u logore. U zbirnim logorima  likvidirani su na različite okrutne načine. U staroj Gradišci su ih hranili kasom začinjenom motornim uljem svatko tko je to pojeo dobio je trbušni tifus i umro. Iz tog logora izvukli su se rijetki pojedinci koji su se odlučili na gladovanje, ako su imali sreću preživjeti od gladi. Oni koji su odvedeni u zbirni logor Jasenovac nisu imali priliku preživjeti.  Jasenovac ili Gradina gdje su osnovani sabirni centri za zbrinjavanje i ponešto rada u ciglani za sve koji nisu imali drugdje, a poslije su privođeni i oni koji su narušavali državni poredak. Poslije završetka II. Svjetskog rata partizani su napravili logor smrti gdje je UMORENO više desetaka tisuća hrvatskih zarobljenika. General Scott Fitzroy koji je hrvatske vojnike i civile predao partizanima nastavio je veliko pobjedničko slavlje, rijeke šampanjca su tekle. 5. lipnja održali su posebnu veselicu „pobjednici" general Scott Fitzcroy, marshall Alexander, general, Keightly uključujući pojedine američke visoke časnike. Mc Millan je zamijenio Winstona Cherchilla te postao prvi ministar premijer Velike Britanije, a general Scott je za zasluge izravno od Tita dobio orden za „hrabrost" i vilu  na  Hrvatskom otoku Korčuli i regularne počasti. T I T O = znači tajna internacionalna teroristička organizacija. 

Pedesetak Hrvatskih generala i visokih časnika su bili bez suđenja pogubljeni u Beogradu i Sarajevu. Hrvatske su procijene da su Bleiburg i Križni putovi odnijeli oko 750,000 Hrvatskih žrtava a sve skupa oko 1.200.000 stradalo je Hrvatskog naroda, dok je iz cijele bivše države bilo 1.700,000 žrtava. Poslije Staljina i Hitlera Tito se svrstao na međunarodnu listu trećeg masovnog naredbodavca egzekucija u  povijesti a posebno povijesti dvadesetog stoljeća.

Mate Kolakušić
Australia

rama-prozor.info