18.11.1991-18.11.2018- Zapamtite Vukovar

KK Zrinjski, Ultras - Zrinjski, Ultras Zrinjski Mostar, Vukovar, Posušje, Vukovar, vodotoranj, HŠK Zrinjski, Vukovar, vodotoranj, Ultrasi, vukovarski toranj, Vukovar, Ivana Klarić, Vukovar, Vukovar, obljetnica, Troplet, Vukovar, Vukovar
Avetinjski prizori nižu se do beskraja. Nema razloga za čekanje s evakuacijom, jer su u Vukovaru ostali samo civili po sklonistima.
Za Kroniku dana javlja Siniša Glavašević.

Maratonski pregovori, koji su počeli još jučer i imali svoje uspone i padove, na radost petnaest tisuća preživjelih odraslih osoba i dvije tisuće djece, polako ulaze u svoju završnicu.
Europska mirovna misija nije ušla u grad, iako se to očekivalo, ali sudeci po posljednjim telefonskim razgovorima s gospodinom Budišom, Granićem i Tusom postoje realne mogućnosti da evakuacija uz prisustvo mirovnjaka počne već sutra.

No, ne treba zaboraviti i na ranije pokušaje realizacije nekih dogovora, koji su nužno bili kompliciraniji. Svi stoga sa strepnjom očekuju daljnji razvoj događaja i nadaju se da ce uskoro vidjeti konvoj.Slika Vukovara u 22. satu 87. dana ostat će svjedocima ovog vremena zauvijek u sjećanju. Avetinjski prizori nižu se do beskraja, miris paljevine.Pod nogama se osjećaju ostaci trupovlja, građevinskog materijala, stakla, ruševine i jeziva tišina.Istovremeno, liječnici u vukovarskoj bolnici bore se s mnogim nedaćama. Od velikog broja ranjenika, od kojih je tri stotine težih i oko četiristo nešto pokretnijih, mnogih civila, koji su ovdje našli utočište, do strašnih rana kakve su snašle pet i pol mjesečnu bebu, koju je danas u poslijepodnevnim satima operirao doktor Tomislav Vlahović. Od ostataka granate tom djetetu je veoma stradalo bedro i natkoljenica. Slično se dogodilo i četiri i pol godišnjoj djevojčici, kojoj je granata smrskala rame.Još nedavno smo javljali o stradanju jedne buduće majke i njena nerođena djeteta. Breme takvih slučajeva civilizacija nije u stanju podnijeti. Plinska gangrena, svi se ovdje nadaju, neće više nikad carevati medicinom.A ovoga trenutka dobivam i podatke o završenim pregovorima. Konvoj kreće sutra u 10,00 sati, imat ce kapacitet 600 pacijenata. Ići će relacijom: Vukovarska bolnica, Priljevo, Luzac, Bogdanovci, Marinci, Zidine, Nuštar.
U civilnim skloništima naselja Borovo sutra će također biti uspostavljen kontakt, gdje ima negdje oko dvije stotine ranjenika i također ce biti priključeni evakuaciji stanovništva u sljedećim danima.
Nadamo se da je mukama po Vukovaru kraj.

Siniša Glavašević - 18. studenoga 1991 Vukovar

Svi se sjećamo boli, straha, nevjerice, apatičnosti, panike, kočenja duše i tijela, tog kobnog dana 18. studenog 1991 godine, Vukovar je pao u u ruke srbo-četnickih krvnika!Vrijeme je toga dana stalo, svijet je ostao njem, zapanjen prizorom koji su mu priredili agresori nakon tri mjeseca opsade grada i okolice, neprestanog granatiranja i razaranja!Strijeljanja, mučka ubijanja, pokolji, masovne grobnice, masovne deportacije u koncentracijske logore, sve pred očima svjetskih promatrača!Grad se branio nadljudskom silom, slomio se pod kišom granata, al mu je duh uvijek ostao onakav kakav se i branio tri paklena mjeseca, HEROJSKI!Grad heroj koji je dao svoje sinove i kćeri heroje, koji je preko noći stvarao heroje i danas stoji na braniku domovine, i danas je zavijen u crno, od tuge i boli za svojim herojima, ali ponosan kao i tada!Malo je riječi koje mogu opisati osjećaje kad se bliži godišnjica, malo je suza koje mogu opisati bol!Svim braniteljima vječna Hvala i Slava! Svima onima koji su dali živote za slobodu domovine, za slobodu svih nas, za moju slobodu, neka je laka HRVATSKA gruda! Počivali u miru u kristovu naručju.

HERCEGOVINA.info