18.000 Hrvata dobilo poziv za ratni raspored

Hrvatska vojska
Hrvatska vojska

... rezervnih pukova Oružanih snaga, priopćilo je Ministarstvo obrane Hrvatske. Od oko 18.000 pozvanih, odazvalo se njih oko 12.000. Iz kojih razloga se njih oko 6.000 nije odazvalo pozivu, zasad nema podataka, piše Jutarnji list.

Pozivanje rezervista izazvalo je veliku uzbunu u hrvatskoj javnosti, ali u Ministarstvu obrane samo se drže svojih usvojenih planova popune, prema kojima tijekom 2017. godine planiraju da formiraju šest pješačkih pukova Oružanih snaga.

Pozivanje rezervista započelo je tijekom rujna i trajat će do kraja godine, a nastavit će se i tijekom sljedeće godine. Nakon što su krenula pozivanja razvrstanih rezervista, uslijedila su mnoga pitanja i sa njihove strane, ali i sa strane poslodavaca, koja su njihova prava, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko udruženje poslodavaca tražilo je odgovor od Ministarstva obrane, gdje stoji da svaki rezervista ima pravo na naknadu troškova prijevoza, zadržavanje prava i dužnosti iz radnog odnosa, a onima koji ostvaruju pravo na mirovinu ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti ostaje to pravo i dok izvršavaju vojnu obvezu.

Svaki razvrstani rezervista koji je pozvan na osposobljavanje ili vježbu i koji je primio poziv mora da obavijesti poslodavca da u tom razdoblju neće biti na radnom mjestu, o čemu dobiva potvrdu.