Ukoliko se požari spoje, Hercegovini prijeti katastrofa

Vatra sa područja Konjica nekontrolirano se širi prema Nevesinju i Mostaru, a pomoć iz zraka očekuje se tek tijekom sutrašnjeg dana.

Požar na području Rujišta, sjeverno od Mostara, jučer je gasio kanader iz Hrvatske, ali je njegovo djelovanje okončano u podne s obzirom na to da je samo za to vremensko razdoblje imao odobrenje vlasti Hrvatske.

Zapovjednik Vatrogasne jedinice Mostar Petar Jurić izjavio je da su kanaderi puno pomogli, ali da požar na Rujištu i dalje gori.

"Ovakav požar ne može se lako ugasiti", rekao je Jurić. Dragan Velagić, zamjenik zapovjednika Vatrogasne jedinice Mostar, strahuje da će se požari iz pravca Konjica proširiti prema Mostaru, što bi prouzrokovalo ogromne probleme.

"Imamo požare od Konjica i Jablanice do Mostara. Postoji mogućnost da se svi oni spoje u jedan", upozorio je Velagić.

Cijeli dan na području oko Mostara vidljivost je smanjena zbog ogromnih količina dima koje dolaze sa požarišta, a po gradu pada pepeo.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Samir Agić najavio je da danas dolazi helikopter Ruske Federacije "Kamel 32″, koji će djelovati na području Mostara, Konjica i Trebinja, koja su najugroženija vatrom.

On je naveo da Oružane snage BiH danas ne pomažu na terenu, jer helikopteri još nisu spremni. Požari na području Hercegovine gore više od deset dana.

Srna