U Hercegovini raste nezaposlenost, zaposleni primaju sve manje plaće

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl

S obzirom na broj stanovnika, najveći broj osoba koje primaju mirovinu živi u Sarajevskoj županiji i one sudjeluju s 21,5% u ukupnom broju umirovljenika u Federaciji, dok je najmanji u Posavskoj županiji s udjelom od tek 0,9 posto, piše Večernji list BiH. Sarajevska županija drži rekord i po najvećem iznosu mirovine koja je isplaćivana tijekom prošle godine, a ona iznosi 2174,48 KM. Najniža isplaćena mirovina u FBiH iznosi 326,17 KM, a zajamčena 434,90 KM. Na temelju statističkih podataka Federalnog zavoda za programiranje razvoja, najveće povećanje broja umirovljenika u prošloj godini zabilježeno je u USŽ-u za 2%, a najmanje u Bosansko-podrinjskoj za 0,2% u odnosu na 2014. godinu.

Zanimljivi su podaci i o broju nezaposlenih u Federaciji BiH koji je skoro dosegnuo broj umirovljenih osoba. Na kraju 2015. u FBiH broj nezaposlenih osoba iznosio je 389.865 i manji je, prema statistici, za 2400 ili 0,6 posto u odnosu na 2014. I dalje Tuzlanska županija, zbog propasti nekadašnjih proizvodnih giganata, drži rekord u FBiH po broju nezaposlenih osoba, a on iznosi 96.429 ili 24,7% od ukupnog broja nezaposlenih u FBiH. Iza nje najviše nezaposlenih ima Sarajevska županiji sa 72.545 osoba ili 18,6% te Zeničko-dobojska županija sa 69.290 ili 17,8% u odnosu na Federaciju BiH. Najmanji broj nezaposlenih osoba registriran je u Bosansko-podrinjskoj županiji - 3570 ili 0,9% od broja nezaposlenih u FBiH, a najveće povećanje broja nezaposlenih registrirano je u Zapadnohercegovačkoj županiji za 3,8%, Hercegovačko-neretvanskoj za 1,9% i Sarajevskoj županiji za 1,6%. Zanimljivi su podaci o iznosima plaća koje su isplaćene u prošloj godini. Analiza Federalnog zavoda za programiranje razvoja pokazala je kako je u FBiH tijekom 2015. godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila 830 KM ili 0,3% manje u odnosu na prethodnu godinu. Najviša prosječna neto plaća uplaćena je u Sarajevskoj županiji te je iznosila 1024 KM, a najniža u Srednjobosanskoj županiji - 673 KM. Najveće povećanje prosječne mjesečne plaće zabilježeno je u HNŽ-u za 2,8%, Posavskoj za 2,6 i Unsko-sanskoj županiji za 1,4%. Tijekom prošle godine zabilježeno je smanjenje isplaćenih plaća. Najveće smanjenje plaća evidentirano je u

Zapadnohercegovačkoj županiji za 2,8%, BPŽ-u za 1,5% i Sarajevskoj županiji za 1,2% u odnosu na pokazatelje iz 2014. godine. Ako se ne bude odmah stvorila platforma za rast zaposlenosti, prema simulaciji koju su za potrebe Vlade FBiH napravili stručnjaci Instituta za napredne studije u Beču, broj umirovljenika do 2025. godine preći će broj od pola milijuna ljudi.

Ako se nešto žurno ne promijeni vezano uz rast zaposlenosti, odnos broja umirovljenika i radnika bit će, prema njihovu izračunu, jedan umirovljenik prema 0,9 radnika. To u prijevodu znači definitivni financijski kolaps mirovinskog fonda, a time i entiteta te kompletne države.