Hercegovina cijeli svijet naseli a sebe ne raseli: U 5 godina posuški Vir napustile 473 osobe

Posušje, iseljavanje, Hercegovina
Nije to proces koji traje nekoliko zadnjih godina od kada su Hercegovci postali punopravni državljani Europske unije već se proteže cijelo jedno stoljeće u manjoj ili većoj mjeri.

Međutim, činjenica je da je ipak zadnjih nekoliko godina baš kad je Hrvatska postala članica EU-a, počeo ozbiljniji egzodus radno sposobnog stanovništva iz naših krajeva u zemlje ekonomski bogatog zapada. Tema je to koja je nezaobilazna u svim smjerovima, ovisno o tome kako netko gleda na nju ili iz kojeg kuta promatra ovaj novonastali trend. Jedni će reći politika je kriva što svijet ode vani, drugi će pak tvrditi da je politika omogućila otvorene granice i mogućnost veće zarade u zemljama EU-a onima koji to žele. Čini se da je i jedno i drugo točno, piše ABCportal.info.

Kad se priča o iseljavanju i odlasku iz Hercegovine najčešće se barem u medijima spominje mjesto Vir (kod Posušja) za koje se zna reći da je ostalo polupusto i da u njemu nema nikoga. Ponukan takvim informacijama fotoreporter ABCportala je otišao posjetiti Vir kako bi našim čitateljima donio prave informacije iz ovog lijepog hercegovačkog mjesta i kraja. Naravno, takve informacije najprije možete saznati u školi ili župnom uredu pa smo tim redom i krenuli.

Vrlo susretljiva ravnateljica Osnovne škole Franice Dall'era u Viru Mirjana Mikulić je onako iz prve ruke pojasnila neke informacije koje kako rekosmo kruže po medijima.

-Činjenica jeste i ne može se sakriti da nas je u Viru sve manje ali isto tako Vir nije pust kako neki navode i ovdje još uvijek ima života i ljudi. Svima je poznato da su ljudi iz ovih naših krajeva odlazili već početkom šezdesetih godina u značajnom broju na rad u Njemačku, Švicarsku i druge zemlje, s tim da su im obitelji ostajale ovdje što je bio svakako znak da će se vratiti na svoje ognjište. Danas je to ipak drukčije i nitko ne želi bez obitelji boraviti i živjeti vani. To se sve naravno odrazilo i na broj učenika u našim školama. Davne 1974. kad je počela izgradnja ove naše škole mi smo imali blizu 800 učenika, ja sam kao direktorica prije šest godina zatekla 185 učenika a trenutno imamo 103 učenika, što zorno pokazuje kakav je na žalost trend i u kojem smjeru ide. Također, ovu školsku godinu u područnim školama imamo nekoliko upisanih prvašića dok ovdje u centralnoj školi nema niti jednog što se nije dogodilo nikad u ovih 115 godina postojanja školstva u Viru. Međutim, nema govora da je mjesto opustjelo jer ipak se odvija život u Viru- kazuje nam ravnateljica Mikulić.

Što se tiče školskih uvjeta u zgradi škole oni su doista na visokom nivou, od učionica, školskih WC-a, sportske dvorane ... sve je nanovo obnovljeno i u odličnom je stanju- kazuje nam ravnateljica pokazujući unutrašnjost škole izražavajući nadu da će uvijek biti dovoljno učenika koji će tu završiti osnovno školsko obrazovanje.

Kod don Ilije Drmića u župnom uredu (župa svetog Jure) saznajemo da je 1991. godine župa brojila 1984 žitelja te da je današnji broj žitelja 1430 u 385 obitelji. U zadnjih 5 godina 473 osobe su otišle iz ove župe a zanimljiv podatak je da je ove godine u Bad Sodenu u Njemačkoj svetu prvu pričest primilo 20 mališana iz ove župe kazuje nam don Ilija.

Don Ilija žali za odlaskom župljana a uz ekonomsku situaciju problem vidi i u pomodarstvu koje je na djelu a to je 'kad je otišao susjed idem i ja'.
-Prije to i nije bio preveliki problem jer su se očevi vraćali u svoje obitelji i ovdje izgradili lijepe i moderne kuće međutim danas odlaze cijele obitelji i nemam odgovor hoće li se ikada vratiti ponovno u našu župu- završava don Ilija, napominjući da ipak svi oni koji su otišli imaju neraskidive veze i sa župom i sa ovim krajem. Mnogi od njih i danas žele krstiti djecu u našoj crkvi što nam kazuje da se i dalje misli na svoju grudu koja im pripada i koja je njihova.

Završavamo svoj posjet ovom prekrasnom mjestu s radošću da smo se ipak uvjerili da ima života u Viru ali i sa zebnjom oko srca jer ako se trendovi iseljavanja i odlaska nastave mogla bi se ugasiti mnoga virska ognjišta.

Abcportal.info