Otvoreno pismo ministru: Kako živjeti uz Koridor Vc ako u prostoru od dva kilometra nije dozvoljeno stanovati

Gradnja koridora Vc

"Dobro je poznato da je projekat Koridora VC kroz mostarsku dolinu unio nemir među stanovnike Blagaja, Kosora, Malog polja i Bijelog polja. Kada su stanovnici mostarske doline odahnuli nakon prihvatljivih rješenja za Bijelo Polje, gdje se trasa Koridora izmješta izvan naselja, plodnog zemljišta i privatnih dobara, a ide preko jalove zemlje i državnog vlasništva, dolazi nova mora sa novim ministrom.

Ovakvo rješenje nije moglo proći. Nakon osam godina na zahtjev lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija, došlo se do prihvatljivih rješenja, urađena je projektna dokumentacija na osnovu analiza i ispitivanja terena na sve moguće uticaje u skladu sa strukom i naukom. Ispitivanja su izvršili stručnjaci Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a projekte je uradila „IPSA" Sarajevo. Obavljena je prezentacija, a prijedlog prihvatili lokalni predstavnici i nevladine organizacije. Novi projekat je ekonomski gledano povoljniji - jeftiniji, zatim, manja stacionaža koridora bez većih uspona i padova i znatno kraći rok završetka radova. Projekat nove trase sa urađenim korekcijama u Bijelom Polju, Blagaju, Malom polju i Počitelju i finalna varijanta unesena je u novi prostorni plan FBiH i čeka se usvajanje u Parlamentu.

No, ne lezi vraže, pojavio se Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić. Dolazi u Mostar organizira sastanak bez onih koji su životno zainteresirani za trasu Koridor Vc.

Nakon sastanka raspamećeni ministar Damir Hadžić ponavlja iste one prazne rečenice koje smo slušali osam godina i bez argumenata, odbacuje novi projekat trase i aktuelizira neprihvatljivo tehničko i ekonomsko rješenje koje je ocijenjeno kao političko i štetno (...).

Kako živjeti uz Koridor ako u prostoru od dva kilometra nije dozvoljeno stanovati niti sijati poljoprivredne kulture, a zna se da većina preživljava baveći se poljoprivredom? Ispada da je Bošnjacima ostalo da moraju prihvatiti projekat humanog preseljenja ili da nestanu na svojoj babovini", između ostaloga stoji u priopćenju NVO- Agencije za političko komuniciranje Polis.

Fena