FOTO  Udruga turističkih djelatnika Neum na studijskom putovanju u Sloveniji

Neum

Nakon nekoliko odlično odrađenih zajedničkih projekata te posjete Udruge turističkih vodiča Slovenije Neumu u studenom prošle godine, Udruga turističkih djelatnika Neum, ove godine je otišla na Studijsko putovanje u Sloveniju.

Program se odvijao uz potporu općine Neum, Udruge turističkih djelatnika općine Neum, Turističke zajednice HNŽ/K i Vanjskotrgovinske komore BiH, partneri iz Slovenije, te ujedno i naši domaćini, su bili Udruženje turističkih vodiča Slovenije, Zavod Premiki i turistička agencija Meteor.

Cilj i svrha ove posjete bila je razmjena iskustava, proširivanje suradnje, te upoznavanje s održivim načinima gospodarenja prirodnim ljepotama, povijesno - kulturnom baštinom, uz promociju i valorizaciju običaja i autohtone kuhinje regije Gorenjska i HNŽ-a.

Program posjete Udruge turističkih djelatnika Neuma Sloveniji počeo je razgledavanjem seoskih domaćinstava u regiji Gorenjska, gdje se upoznavalo s poviješću, kulturom, tradicijom i životom Slovenskog kraja uz kušanje autohtonih tradicionalnih jela i pića.

Tijekom boravka, posjetilo se nekoliko domaćinstava, na ergeli Planido, koja se bavi uzgojem Bosansko-Hercegovačkih planinskih konja, kušale su se iznimno kvalitetni i ukusni domaći  eko proizvodi i slastice prof. Nade Jakopič. Kušali su se proizvodi od mlijeka i mliječnih proizvoda te  tradicionalni domaći sirevi na sirani Postotnik.  U programu su se također obišla i Udruga pčelara Stefan Inglič, gdje su prezenitrani pčelarski proizvodi a razgledana je i mala tvornica žestokih pića obiteljskog gospodarstva Matic. Studijska grupa je imala i izlet na jedan od posjećenijih ski centara u Sloveniji, planinu Krvavec. Uz vožnju gondolam i uživanje u snježnim radostima, razvila se ideja uspostavljanja bolje i kvalitetnije turističke suradnje, gdje bi u ljeto naši prijatelji Slovenci dolazili na ljetovanje u Neum i Hercegovinu, a mi bi nakon ljetnih gužvi odlazili na zimovanje kod njih u Kranj.

Na ovom studijskom putovanju prepunom dobrih dojmova i upoznavanjem i slušanjem nekih novih iskustava, svaki dan donosio je mnogo toga zanimljivog. Održana je i radionica na temu "Turizam za osobe sa posebnim potrebama". Gdje je Dolores Kores, direktorica Zavoda Premiki govorila o „Turizmu za osobe s posebnim potrebama", Peter Svetina govorio je o temi: „Kategorije i rad sa ljudima s posebnim potrebama", a Dominika Koritnik Trepel inače velika zaljubljenica u ljepote Neuma, neumskog zaleđa i Hercegovine, govorila je o temi: „Turističko vođenje grupa za osobe sa posebnim potrebama - obuka turističkih vodiča i konkretan primjer, Svjetski dan turističkih vodiča. Uz potporu Vanjskotrgovinske komore BiH, TZ HNŽ, UTD Neuma skupa sa svojim i drugim institucijama, uključiti će se u certificiranje objekata, te promociju i organizaciju turističkih usluga za osobe s posebim potrebama.

Uz agenciju Meteor i voditeljicu njihovog ureda Andreu, studijska grupa iz Hercegovine obišla je i turistički informativni centar Ceklje, zatim i samo središte grada i njegove znamenitosti, a organizirali su i sastanak sa načelnikom općine Cerklje. Franc Čebulj načelnik općine Cerklje na Gorenjskem, u prostorijama gradske vijećnice razgovarao je sa Udrugom turističkih djelatnika općine Neum, predstavnicima Turističke zajednice HNŽ/K i Vanjskotrgovinske komore BiH, upoznao ih je sa poviješću njihove općine, te prezentirao rad svojih službi, koje se razlikuju po ustroju od ovih u BiH. Uz zanimljiv razgovor, bilo je pitanja s obje strane, a posebno se rasprava vodila oko Europskih fondova, koje, kako se pohvalio načelnik Čebulj, preko projekata oni iznimno dobro koriste. Zadovoljan dobrom suradnjom udruga iz Slovenije i Neuma, u razgovoru se načelno dogovorilo i o bližoj povezanosti i suradnji, u smislu bratimljenja dvije općine Neuma i Cerklje na Gorenjskem, koje će se provesti u budućem razdoblju.

Svi članovi ove studijske grupe su bili smješteni u naselju Cerklje na Gorenjskem u novoizgrađenom hotelu „Domačija Vodnik", kome je vlasnik obitelj Čebulj.

Zadnji dan studijskog boravka Zavod Ad Pirum, organizirao je program Napad, gdje su domaćini ugodno iznenadili i ugostili naše članove prije povratka u Hercegovinu.

Uz odlične dojmove, i nadu u još bolju poslovnu suradnju uslijedio je rastanak od Slovenskih kolega i povratak u Neum.