Prvi put u svojoj povijesti Neum će dobiti srednju školu

U registar će biti upisana kao prva srednja škola u povijesti ove općine.

Tri zanimanja

Do sada je u ovom jedinom bh. gradiću na moru djelovao Područni odjel Srednje škole „Čapljina", koji u ovoj godini polazi 86 učenika podijeljenih u sedam razreda, a školuju se za zanimanja ekonomskog tehničara, kuhara te konobara.
Međutim, zbog sve većeg broja osnovaca kojih je u tamošnjoj osnovnoj školi više od 500, te zbog potrebe da se oni zadrže u ovom gradu, pokrenuta je inicijativa da Općina osnuje svoju srednju školu.

Tako će od sljedeće školske godine svi učenici s područja Neuma u Srednjoj školi, osim ugostiteljsko-turističkog i ekonomskog smjera, imati mogućnost da upišu i gimnaziju, tako da u potrazi za ovim smjerom više neće morati ići do čapljine, Metkovića, Splita ili Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović kaže da ta inicijativa postoji duže vrijeme, ali je elaborat о potrebi osnivanja ove škole dostavljen u ožujku nakon čega je resorno ministarstvo zatražilo od Vlade da se Općini Neum da suglasnost.

Opremljen prostor

U tom elaboratu načelnik općine Živko Matuško sa suradnicima istakao je da oni već imaju odlične novoizgrađene prostorije u kojima se odvija nastava, a koje su u sklopu Osnovne škole. Prostor je veličine 662 kvadratna metra, zgrada je na tri kata, ima dobro opremljene i uređene prostorije te u funkcionalnom smislu odgovara potrebama za odvijanje nastave. U sklopu škole su i športska dvorana i vanjski sportski teren - kaže Pavlović.

Vladinu odluku treba još da usvoji i Općinsko vijeće Neum nakon čega stupa na snagu.

Dnevni Avaz