Prvi put u svojoj povijesti Neum će dobiti srednju školu

U registar će biti upisana kao prva srednja škola u povijesti ove općine.

Tri zanimanja

Do sada je u ovom jedinom bh. gradiću na moru djelovao Područni odjel Srednje škole „Čapljina", koji u ovoj godini polazi 86 učenika podijeljenih u sedam razreda, a školuju se za zanimanja ekonomskog tehničara, kuhara te konobara.
Međutim, zbog sve većeg broja osnovaca kojih je u tamošnjoj osnovnoj školi više od 500, te zbog potrebe da se oni zadrže u ovom gradu, pokrenuta je inicijativa da Općina osnuje svoju srednju školu.

Tako će od sljedeće školske godine svi učenici s područja Neuma u Srednjoj školi, osim ugostiteljsko-turističkog i ekonomskog smjera, imati mogućnost da upišu i gimnaziju, tako da u potrazi za ovim smjerom više neće morati ići do čapljine, Metkovića, Splita ili Dubrovnika.

Glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović kaže da ta inicijativa postoji duže vrijeme, ali je elaborat о potrebi osnivanja ove škole dostavljen u ožujku nakon čega je resorno ministarstvo zatražilo od Vlade da se Općini Neum da suglasnost.

Opremljen prostor

U tom elaboratu načelnik općine Živko Matuško sa suradnicima istakao je da oni već imaju odlične novoizgrađene prostorije u kojima se odvija nastava, a koje su u sklopu Osnovne škole. Prostor je veličine 662 kvadratna metra, zgrada je na tri kata, ima dobro opremljene i uređene prostorije te u funkcionalnom smislu odgovara potrebama za odvijanje nastave. U sklopu škole su i športska dvorana i vanjski sportski teren - kaže Pavlović.

Vladinu odluku treba još da usvoji i Općinsko vijeće Neum nakon čega stupa na snagu.

Dnevni Avaz