Možda u Hercegovini može biti jači potres u skorom razdoblju

potres, Hercegovina, potres, potres, Hercegovina, potres

...koji se osjetio na širem području Tuzlanskog kantona, kazao je za Dnevi avaz da su podrhtavanja tla u ovom dijelu veoma rijetka, pogotovo, ovog intenziteta.

- Sad kad se ova energija oslobodila ne postoji velika vjerovatnost da će se pojaviti novi jači zemljotres i u tom smislu možemo biti mirni.

Što se tiče ovog područja, povremeno se događaju zemljotresi na ovom dijelu, svake dvije-tri godine. Takve potrese smatramo umjerene jačine i mogu izazvati manju materijalnu štetu, ali se ne ponavljaju često - kaže Brlek.

On pojašnjava da se podrhtavanja tla ne mogu predvidjeti nigdje na svijetu, već se samo može pretpostaviti da negdje mogu biti češća, a negdje rjeđa.

- Možda u Hercegovini može biti jači potres u skorom razdoblju, ali na području sjeveroistočne Bosne nema takvih pretpostavki - rekao je Brlek.

Uređaji FHZ-a zabilježili su proteklih dana još dva potresa s epicentrima na području Tuzle i Zvornika. Naime, 17. veljače zabilježen je potres jačine 3,2 stupnja, a dva dana ranije od 2,9 stupnja Rihterove ljestvice.