Za mostarsku Biskupiju nema novca

Uspješno je postavljena krovna konstrukcija kako bi spriječilo daljnje urušavanje ove vrijedne građevine, nakon čega je opet prepuštena iščekivanju boljih dana.
- Projektna dokumentacija je gotova i mi smo dobili građevinsku dozvolu, međutim, za daljnji nastavak radova nema osiguranih sredstava, kazao je Miralem Fajić, direktor Agencije Stari grad, koja je izvođač radova na obnovi ovog višeznačajnog objekta. 

Nedovoljno sredstava

- Radimo na osiguravanju novčanih sredstava za drugu fazu obnove koja se odnosi na otvore i fasadu. Već smo aplicirali na javni poziv Federalnog ministarstva prostornog uređenja, ali nismo dobili nikakva sredstva, kazao je Fajić navodeći kako će s novom 2012. godinom uslijediti i novi javni pozivi na koje će svakako aplicirati.
S obzirom da već imaju gotovu građevinsku dozvolu, to će, kako vjeruje, olakšati put do osiguravanja novčanih sredstava i sam nastavak radova.
Čekanjem na priljev novčanih sredstava, kako je pojasnio, objekt neće biti ugrožen.
Prvom fazom i uspješnim postavljenjem krovne konstrukcija od daljnjeg urušavanja sasvim dovoljno se zaštitila ova vrijedna građevina.

Objekt Biskupije u Vukodolu je nacionalni spomenik BiH tako da uživa posebne mjere zaštite, ističu iz Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, navodeći kako je objekt Biskupije bio u potpunosti devastiran pa je rađena preventivna zaštita ostataka objekta.

- Uslijedila je izrada  projektne dokumentacije za koju je dobivena dozvola za građenje, konzervaciju, sanaciju i rehabilitaciju objekta, uz suglasnost i stručni nadzor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, objasnila je direktorica navedenog Zavoda Lidija Mićić.                 

Spomenutim projektom, kako naglašava, tretirana je još fasada i stolarija, odnosno izrada prozora i vrata.

Proračun 100 tisuća maraka


- Za ovu fazu radova  proračun  iznosi 100 tisuća maraka, a aplicirati za sredstva iz proračuna Vlade FBiH može Grad Mostar koji je vlasnik objekta ili Agencija Stari grad, samostalna upravna organizacija Grada Mostara, pojasnila je Mićić napominjući kako se sredstva mogu dobiti i iz proračuna županije ili Grada Mostara.
- Sljedeća faza je sređivanje interijera. Projekt interijera će se raditi nakon određivanja namjene objekta, odnosno vraćanja objekta stvarnim vlasnicima, mostarskoj Biskupiji, zaključila je Mićić u nadi da će se nastavak radova realizirati tijekom 2012. godine.

Daleka povijest


Biskupija u Vukodolu nalazi se u neposrednoj blizini rimokatoličkog groblja Masline u jugozapadnom dijelu Mostara. Izgradnja ovog kompleksa počela je pri kraju okupacije BiH od Osmanlijskog carstva, odnosno 7. travnja 1847. godine. Najviše zasluga što je biskupska rezidencija pet godina kasnije postala jezgra kulturno-prosvjetne djelatnosti Hrvata katolika u Mostaru pripada idejnom tvorcu, biskupu fra Rafi Barišiću i arhitektu i voditelju radova fra Petru Bakuli.

Ovaj spomenik značajan je kao simbol začetka svih kasnijih aktivnosti Crkve, a osobito franjevaca na ovim područjima. U Biskupiji u Vukodolu s radom je započela prva pučka škola, a zatim i prva tiskara Katoličkog poslanstva u Hercegovini (1872.), a iz nje su se čuli i zvuci prvog glasovira. Kompleks stare biskupske rezidencije nacionaliziran je krajem 1959. godine i povjeren tadašnjem poduzeću za gazdovanje, koje je unutar objekta formiralo više stanova. Nakon osamdesetih godina prošlog stoljeća, objekti Biskupije u Vukodolu bili su napušteni i prepušteni zubu vremena. Graditeljska cjelina tijekom travnja 1992. godine granatirana je i oštećena, a potom napuštena i uzurpirana bespravnom izgradnjom. Međutim, na sjednici Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika u ožujku prošle godine, Biskupija u Vukodolu proglašena je nacionalnim spomenikom. Stara biskupska rezidencija još uvijek nije vraćena Biskupiji.

Piše: Gordana Šimović / Dnevni list