U Mostaru pokrenuta inicijativa za uvođenje školskih odora, mišljenja roditelja podijeljena

Mostar, odore
S inicijativom su prvi upoznati roditelji djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu u Mostaru. Naime, prije nekoliko dana svi roditelji su dobili anketne listiće kako bi se izjasnili jesu li "za" ili "protiv" te inicijative, piše Večernji list BiH.

U isto vrijeme u predvorju Prve osnovne škole izloženi su primjerci odora. Riječ je o sportskoj odjeći koja je primjerena toj dobi djece. Prema riječima naše sugovornice, mišljenja među roditeljima ove škole su podijeljena, a o inicijativi se pokrenula rasprava i na društvenim mrežama.

Mišljenja roditelja

Na stranici "Mostarske mame" na Facebooku status o toj temi prikupio je više stotina komentara. Mišljenja su i tamo podijeljena. Dok određen broj roditelja smatra kako je riječ o pozitivnoj inicijativi jer bi se na taj način uklonile razlike među djecom (u posljednje vrijeme se sve češće događa da djeca slabijeg imovinskog stanja budu izložena ruganju zbog odjeće koju nose), nekima je sporna cijena i izgled odore. Naime, određen broj roditelja smatra kako neki učenici neće moći kupiti spomenute odore, dok drugi smatraju kako bi odore trebale potpuno drugačije izgledati. Ima i onih koji smatraju kako se uvođenjem odora narušavaju prava djece te su apsolutno protiv njihova uvođenja. Inače, iako je ova tema aktualna posljednjih godina u Bosni i Hercegovini, tek rijetke obrazovne institucije uvele su odore. Jedna od njih je Osnovna škola "Mladen Stojanović" u Gornjim Podgradcima, u Gradišci. To je ujedno i jedina škola u Republici Srpskoj u kojoj učenici nose odore, a na osnovi iskustva u toj školi uvođenje odopra preporučuju svima. Miladin Branković, ravnatelj Osnovne škole "Mladen Stojanović", objasnio je da je inicijativa krenula od učenika u okviru projekta "Ja, građanin", a pretpostavlja da su ih ponukali roditelji ili fotografije roditelja u odorama kakve su se nosile do gotovo devedesetih godina.

- Mi smo prihvatili taj projekt, proveli anketu među roditeljima, dobili podršku oko 90 posto roditelja i na osnovi toga nam je resorno ministarstvo dalo "zeleno svjetlo" - kazao je Branković. Odore koje nose dječaci plave su boje, a za djevojčice crvene, a učenici ih plaćaju po 20 konvertibilnih maraka. Prema riječima Brankovića, uglavnom ih nose po dvije školske godine. Na samom početku postojao je mali otpor učenika završnih razreda koji su htjeli pokazati kakvu odjeću imaju, ali kasnije se to nije događalo.

Razlike među djecom

- Glavni razlog što smo pokrenuli to je ono što je opće poznato, prikrivanje socijalnih razlika. Definitivno nemamo ambiciju da ih mi uništimo ili poništimo u potpunosti. Jednostavno na satovima u školi, uvjetno rečeno, da oni budu u istoj odjeći, odori, u istom dresu - rekao je Branković. Cilj im je, kaže, i da svaki učenik osjeća pripadnost jednoj skupini, dijelu razreda i škole.

- Uglavnom pozitivne stvari zbog kojih smo krenuli, dominiraju nad ovim nekim negativnim. Mnogi su govorili da se tako djeci ubija individualizam. Međutim, znamo dobro u starijim generacijama koje su nosile odore ima izvanrednih individualaca i nekih osobina koje su razvili bez obzira na odore. Tko ima posebne kvalitete i osobine, on će to pokazati bez obzira na to kakvu odoru nosi - kaže Branković.•