FOTO  Tijek operacije spašavanja mladića helikopterom iz Mostara

helikopter, stadion, helikopter, stadion, jozo čuljak, helikopter, stadion

Dana 14. Kolovoza 2010. u 17,45 sati Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje Split zaprimio je poziv od ravnatelja KB Mostar dr. Ante Kvesića sa zamolbom za organizaciju hitnog medicinskog prijevoza zrakom za životno ugroženog mladića ( 16 god) iz Mostara, s dijagnozom „SAH –subanarhnoidalna hemoragija", koji se treba hitno operirati u KBC Rebro u Zagrebu, gdje čeka spreman liječnički tim.

Upit je proslijeđen Državnom centru 112 koji je proveo konzultacije većeg broja sudionika (Kabinet Predsjednice Vlade, Ured Predsjednika RH, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstvo Obrane –Zapovjedno operativno središte Oružanih snaga RH, Državna uprava za zaštitu ispašavanje – Državni centar 112, KBC Rebro, Bolnica Mostar i odgovarajućeslužbe BiH) za pribavljanje suglasnosti koja je potrebna za obavljanje leta.

Nakon kratkotrajnih konzultacija između svih nadležnih subjekata, koji su svesrdno podržali realizaciju ove humane misije spašavanja, posredstvom Ministarstava vanjskih poslova RH i Bosne i Hercegovine data je suglasnost zaobavljanje leta.

Prvotno je bilo zamišljeno angažiranje samo zrakoplova Vlade RH, ali isti nije  nije mogao poletjeti za Mostar jer tamošnja zračna luka nema mogućnosti primiti zrakoplov tog tipa.

 Stoga je dogovoreno da pacijenta u Mostaru preuzme helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Splita, a onda da ga izravno preveze Zagreb. U međuvremenu je došlo do pogoršanja vremenskih prilika iznad Zagreba koje su onemogućavale let helikoptera, pa je dogovoreno da se pacijent sa liječničkom pratnjom najprije helikopterom HRZ-a iz baze Divulje preveze iz Mostara za Split, a dalje da se iz Splita za Zagreb preveze zrakoplovom Vlade RH.

U 19,00 sati iz KBC Rebro upućen je formalni zahtjev u DC112 za Medicinski prijevoz, koji je proslijeđen u ZOS GS OS RH i MVPEI, nakon čega je ubrzo ishođeno odobrenje za prelet u BiH.

U 19,31 sati odobren je let helikoptera HRZ-a na relaciji Split-Mostar-Split. Helikopter je poletio iz Splita u 20,02 sati.

U 20,30 sati poletio je Zrakoplov Vlade RH iz Zagreba prema Splitu.

U 20,30 sati helikopter je sletio na stadion NK Zrinski u Mostaru u čijoj se blizini nalazi bolnica, što je prethodno dogovoreno između KB Mostar i Uprave stadiona, na kojem je u tijeku bilo odigravanje nogometne utakmice između Zrinjskog i Slavije. Utakmica je prekinuta na nekoliko minuta koliko je trebalo da se u helikopter spusti i  ukrca pacijent sa medicinskom pratnjom, nakon čega je helikopter poletio prema Zračnoj luci Split.

U 21,12 sati helikopter je doletio na Zračnu luku Split gdje je već čekao spreman zrakoplov Vlade RH.

U 21,25 sati zrakoplov Vlade RH poletio je prema Zagrebu s pacijentom i medicinskom pratnjom, a u Zagreb su stigli oko 22,00 sati, gdje je pacijenta čekala ekipa HMP-a Velika Gorica koja ga je prevezla u KBC Rebro.

Ova vrlo zahtjevna i složena akcija spašavanja koja se odvijala posredstvom Sustava 112, a u kojoj je sudjelovao velik broj nadležnih službi i pojedinaca iz RH i BiH, potvrdila je visoku razinu organiziranosti, razumijevanja i  spremnosti svih subjekata da zajednički sudjeluju u humanoj misiji spašavanja mladog ljudskog života.

Kako doznajemo u nedjelju u popodnevnim satima mladić je uspješno operiran, te se nalazi na jedinici intenzivne njege u KBC Rebro. Na respiratoru je i zdravstveno stanje mu je stabilno.

herceg-bosna.org

foto i video: hercegovina.info