Župa Bila kod Livna proslavila je svoj patron

blagdan svetog Franje, župa Bila kod Livna, fra Vili Radman, župni zbor, župni dječji zbor j, dekan Franjevačke teologije, fra Stipe Raštegorac.
U petak, 4. listopada, na blagdan svetog Franje, župa Bila kod Livna proslavila je svoj patron i zaštitnika. Svečano Misno slavlje, na kojem se okupilo mnoštvo vjernika, predvodio je fra Vili Radman, profesor i dekan Franjevačke teologije u Sarajevu na Nedžarićima. Misa je započela procesijom u kojoj su djeca na oltar donijela župnu zastavu s likom sv. Franje. U koncelebraciji su bili i svećenici iz okolnih livanjskih župa. Na početku je nekoliko uvodnih riječi uputio župnik fra Stipe Raštegorac.

U prigodnoj propovijedi govorio je fra Vili o smislu ove svetkovine, o Božjem pozivu koji je upućen svakom čovjeku. Osvrnuo se i na samog zaštitnika, svetog Franju, i na ljude njegova vremena koji su prepoznali njegov (Franjin) duh i veličinu, a zatim ga proglasili svetim. „U Franji su prepoznali i Božju prisutnost i njegovu sličnost s Isusom iz Nazareta. Dakle, preko Franje Bog progovara ondašnjim ljudima i to je dokaz kako su ljudsko i božansko u harmoniji koja je predviđena od početka stvaranja", naglasio je fra Vili.

Na koncu je župnik zahvalio okupljenom puku te je naglasio kako je potrebno moliti za nova duhovna zvanja. Nakon Misnog slavlja ispred crkve se i zapjevalo, a da bi se održala tradicija i stari običaji, nekolicina župljana je došla u narodnim nošnjama.

Misno slavlje animirao je župni zbor pod vodstvom sestre Anđelke Mlakić.

U večernjim satima proslavljena je Sveta misa na kojoj je udijeljen blagoslov djeci, a koju je predvodio fra Vili. Misu su animirali novaci Bosne Srebrene svirajući tamburice, te kandidatice Školskih sestara franjevki s Gorice koje su čitale misna čitanja. I župni dječji zbor je animirao misno slavlje pjevajući zajedno s novacima. Nakon mise se zapjevalo ispred crkve, te su ministranti protiv novaka odigrali nogometnu utakmicu na kojoj su izvojevali zasluženu pobjedu.

Na ovaj način započela je i listopadska pobožnost u ovoj župi. Za ovaj događaj pripremalo se Misama trodnevnicama koje je u župnoj crkvi također predvodio fra Vili.

Izvor: ktabkbih.net