Početkom rujna policija HBŽ stupa u generalni štrajk

Policija FBiH
Kako je u izjavi za Dnevni list rekao Tino Krivić, predsjednik Sindikata MUP-a HBŽ-a, policije se uopće ne tiče hoće li premijer biti Stipe Pelivan ili Nedjeljko Rimac, jedino što je bitno, prema Krivićevim riječima, jest to da do 1. kolovoza bude potvrđena nova Vlada. Mada i sam Krivić sumnja da će se to u spomenutom roku i dogoditi, no, kako kaže, u politici je sve moguće.

Izvanredni izbori u županiji nemogući

"Nažalost, nemamo nikakvih naznaka ni najava da bi se nešto moglo promijeniti kada su naši zahtjevi u pitanju. Mi smo na Koordinaciji sindikata razgovarali i donijeli zajednički stav da, ukoliko se do 1. kolovoza ništa ne učini, zatražit ćemo izvanredne izbore u ovoj županiji", rekao nam je Krivić, kojem je jasno da je takav ishod vrlo neizvjestan, jer bi to, u kontekstu Izbornog zakona, otvorilo niz drugih pitanja na ostalim razinama.
"Čuo sam u izjavama političara u medijima kako je praktično nemoguće ići u izvanredne izbore na razini županije, ali nama u Sindikatu ne preostaje skoro nikakvih mogućnosti da se probamo izboriti za naša prava", smatra Krivić.
Policija u Hercegbosanskoj županiji nije plaćena sukladno odgovornosti posla koji obavlja, a ne raspolaže ni s odgovarajućom opremom potrebnom za rad, ponovio je Krivić već poznatu situaciju u kojoj se nalaze policajci u HBŽ-u.

Prosvjetari uz rame policajcima

"Na sceni imamo kršenje odredbi kolektivnog ugovora od poslodavca, s posebnim naglaskom na obvezu plaćanja noćnoga rada i rada blagdanima. Mi idemo sa zahtjevom za dopunom spomenutog ugovora. Problem u realizaciji navedenog stvara činjenica da još uvijek nije formirana županijska vlast, zbog čega trenutačno nemamo partnera u pregovorima", kazao nam je Krivić.
Prvi čovjek Sindikata MUP-a je, također, upozorio na neravnopravan i diskriminirajući položaj policajaca u Hercegbosanskoj županiji u odnosu na sve druge policijske agencije u državi, koje u pravilu imaju bolje plaće i bolju opremu. Ono što u ovom trenutku također predstavlja problem u radu policije je i nedovoljan broj policajaca, zbog čega su tijekom ljetnih mjeseci, prilikom održavanja različitih manifestacija, primorani angažirati ljude s godišnjeg odmora. Sindikat policije u HBŽ-a ima potporu i Sindikata prosvjetnih djelatnika, koji su se solidarizirali s policijom, također, ukazujući na svoj težak položaj. Proračunski korisnici u HBŽ-u organizirani kroz Sindikat najavili su i mogućnost generalnog štrajka početkom rujna, a to će biti posljednji korak koji će poduzeti ukoliko se prije toga ne riješi njihov problem.