Livnjacima Republika Njemačka postala jednosmjerna

Livno, Njemačka, K. Perić

Ulica Republike Njemačke u Livnu postala je jednosmjerna. Kako piše portal Relax Livno na snazi je nova regulacija prometa u ulici Republike Njemačke u Livnu. To je ulica koja vodi s magistralne ceste kod muslimanskog groblja u Žabljaku prema Konzumu, pojašnjava Relax Livno.

Ima tu i simbolike, jer Livnjaci već odavno za Republiku Njemačku idu jednosmjerno. Kako je Hercegovina info i pisala u zadnjih šet godina Livno je napustilo 2170 osoba, a trend odlaska bh. građana ove županije je u porastu i u 2019. godini, potvrdili su i iz Unije za održivi povratak.

U Livnu su ove jeseni u klupe sjela 153 prvašića, a njihov broj se od lani smanjio za cijeli jedan školski odjel. Prirodni prirast je negativan, na 384 umrlih prošle godine se rodilo 139 beba. Rađaju se Livnjaci, ali negdje drugdje, u inozemstvu.

Vrata brojnih velikih i uređenih domova, koje su gradili očevi radeći u Njemačkoj, djeca su zaključala i otišla njihovim stopama. Po desetero članova jedne obitelji iselilo je u inozemstvo, mahom upravo u Republiku Njemačku.

Zbog iseljavanja koje je ovdje posebno izraženo, Livno zovu i gradom duhova.

Inače, prema istraživanjima Unije za održivi povratak u prvih pola godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo oko 30000 građana. Mahom idu u Njemačku, ali i druge zemlje. Dodajmo i da ja po podatcima Unije u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 1. lipnja 2019. godine Bosnu i Hercegovinu napustilo 203.011 osoba. I to nije kraj.

K.P