Grude: Kako je Vahid Halihodžić postao kum na krštenju

Nedjeljom u 2, Dinamo, Vahid Halilhodžić, Dinamo, Vahid Halilhodžić, Dinamo, Dinamo, Vahid Halilhodžić, FK Željezničar, Vahid Halilhodžić, Dinamo, Zdravko Mamić, alžir, Vahid Halilhodžić, Vahid Halilhodžić, FK Turbina, Jablanica, Vahid Halilhodžić, Vahid Halilhodžić, reprezentacija Japana, Vahid Halilhodžić, reprezentacija Japana, Vahid Halilhodžić, japan, reprezentacija Japana, Vahid Halilhodžić, Vahid Halilhodžić, kumstvo, ledinac
Jednog dana dok je župnikovao u župi Ledinac i pripremao se za krštenje u crkvu je ušao mlad čovjek, po izgledu sportaš i nakon pozdrava rekao mu: "Ja bih trebao biti kum kod krštenja", noseći u ruci zlatni lančić s križem.

- Kada je don Aco počeo bilježiti podatke za krštenje, pitao je tog mladoga čovjeka za ime, a on je kratko odgovorio: "Ja sam Vahid Halilhodžić". O tome zanimljivom događaju don Aco piše: "Istoga trena iskrsoše tri stvari preda mnom. Vahid je musliman. Usput on je igrač-napadač u „Veležu". On je stekao nekoga prijatelja u župi Ledinac. Postoje neki propisi da inovjerac ne može biti kum kod krštenja

.I sada bi ja trebao odbiti Vahida od kumovanja.

To znači razvrgnuti to prijateljstvo. Onda se sjetih da je bilo i prije tih uzajamnih kumovanja. Pa zašto da ja razvrgnem prijateljstvo? Treba uraditi nešto suprotno. Neka se ljudi sprijateljuju što više.

Neka oni koji su Kristovi prijateljuju što više s onima koji su Muhamedovi. Neka oni koji su Muhamedovi budu bliži onima koji su Kristovi. Neka se ne suprostavljaju jedni drugima...

Upisah Vahida kao kuma na onaj list papira. Uslijedio je obred krštenja u ledinačkoj crkvi. Jedan od dvojice kumova bio je Vahid. Neposredno nakon krštenja Vahid je darovao novokršteniku onaj zlatni lančić s križem. Nastalo je prijateljsko čestitanje.

Poslije krštenja roditelji djeteta nastavili su veselje u svom domu. Kum Vahid je bio sudionik radosnog događaja u toj obitelji. Poslije toga upisao sam u Maticu Krštenih sve ono što sam pribilježio na onom listu papira prije krštenja. Naravno upisao sam i kuma Vahida. Ko želi da se uvjeri o tome može to provjeriti u Matici Krštenih župe Ledinac."

Na kraju između ostalog dodaje: "Želim mu svako dobro. Želim da njegov klub postigne najveće rezultate. No želim još više da ovakvih Vahida bude što više. Da se zbližujemo s obe strane. Na bilo koji način. Ovo sa Vahidom bilo je na kraju sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a potrebnije nam je sada nego tada."

Sando, počivao u miru Božjem!

Dnevnik.ba