Fratri iz Gruda dobili priznanje za najbolje crno vino

fratri, Grude, crno vino

Jedan od najpoznatijih sajmova vina u Hercegovini po 13. put održan je na Buni u Mostaru. Stručni žiri ocjenjivao je najbolja bijela i crna vina.

Prvo mjesto kad su bijela vina u pitanju osvojio je Željko Bošnjak, drugo Radoslav Bošnjak, a treće Nedjeljko Knežević.

Kod crnih vina, u konkurenciji od oko 60 vinara najbolje crno vino prave Fratri iz Gruda, drugo je mjesto Radoslav Bošnjak, a treće Anton – Anđelko Lovrić.

Fra Stanko Pavlović zadovoljan je što je upravo crno vino iz Gruda proglašeno najboljim. U svom govoru istaknuo je da ovo prvo mjesto zasluga svih njegovih župljana, te je zahvalio u svoje, te u ime fra Bernarda Marića i fra Ante Šaravanje. – Hvala mojim župljanima. Od dobrog materijala pravi se i dobar proizvod. Ovo je stoga njihova zasluga – kazao je župnik koji je vino iz Gruda učinio prepoznatljivim, praktički brendirao ga, a na boci je fotografija Kamene ljepotice, crkve svete Kate u Grudama koja je zablistala u punom smislu upravo u vremenu trojice grudskih fratara.

Župljani koji imaju vinograde pak, svake godine u vremenu trganja odvoje dio svog najboljeg grožđa i odnose ga fratrima, što je tradicija još od davnina, stoga je župnik njih posebno spomenuo. Priznanje fra Stanku uručio je prvi čovjek MUP-a HNŽ Slađan Bevanda.