Usred Mostara ubijen pas za vrijeme šetnje sa svojom udomiteljicom

pas
... ispred adrese broj 13. usmrtio ženku staru dvije godine, a pokraj koje je, na svega tri metra dalje, sjedila njezina privremena udomiteljica, doznaje portal Pogled.ba.

Šokirana djevojka je zagrlila smrtno ranjenog psa i onako sva u krvi zapomagala. Takva je naknadno i stigla prijava PU Mostara, jer se u početku nije znalo je li samo pas ranjen ili oboje. Očajna djevojka je potom nesretnu životinju stavila na dasku i tako odvukla nastojeći što prije doći do medicinske pomoći.

Naime, sve to se događalo u utorak malo prije mraka, oko 18.30 sati, naočigled nekoliko uglavnom mlađih svjedoka, od kojih su dvojica čula glasan fijuk metaka iznad svojih glava. Smatra se da je kobni hitac došao s udaljenosti od 50-tak metara, a prema nalazu jednosatne obdukcije, koju su zatražili iz Odjela krim policije PU Mostar, veterinari su utvrdili da je malokalibarski metak prošao kroz slezena i plućno krilo pa završio u dušiku.

Policajac spriječio fizički napad

Prema onom što se neslužbeno moglo čuti, netko je i vidio počinitelja, čovjeka starosti više od 50 godina, kako ruku naslanja na vozilo i cilja, vjerojatno iz puške. Budući da su ga na ulici prozivali, ovaj stanar te ulice se ubrzo i našao na poprištu pucnjave te umalo fizički sukobio s pristiglim volonterkama za zaštitu životinja, neformalno zvanih 'Borci bez granica', ali ga je u tome navodno spriječio policajac.

Kako se spominje, negirao je bilo kakvu vezu s ovim slučajem, a policija mu je izuzela dva pištolja te pokrenula istragu. Zbog mraka, prostor je bio ograđen žutom trakom sve do jutra, kada je i obavljen očevid.

Inače, samo tri dana ranije i u mostarskom naselju Opine je hladnokrvno ubijen pas, pa je ovaj slučaj dodatno revoltiralo 40- tak mostarskih aktivnih volontera, koji traže najoštrije sankcioniranje počinitelja.

Kazna zatvorska ili novčana do 200.000 KM

Kako kažu, svakodnevno se brinu medicinski obraditi, cijepiti, kastrirati, čipirati i udomiti lutajuće gradske životinje, uglavnom pse i mačke, a u čemu im najviše pomažu slične organizacije iz Njemačke, Italije, Danske i Engleske. U gotovo pet godina, koliko već djeluju, na trajno udomljavanje iz Mostara u Njemačku poslali su više od 300 pasa.

Kako kažu, s mačkama je situacija kaotičnija, jer se one zbog klimatskih promjena sada i više puta godišnje kote pa ih na tisuće gradom luta bez ikakva nadzora. Upravo zbog velikog otpora sredine i napora koje sami ulažu da bi zaštiti životinje, posebno ih bole ovakvi krajnje nasilni slučajevi.

- Ljudi tu idu u teretanu, a bilo je onih i na ulici i balkonu, pa mogao je netko od njih poginuti. Postavljamo pitanje je li se na ovakav način grad Mostar, a i država BiH, želi rješiti problema na ulicama gradova i je li jedini način koji poznaju nasilje, puška, otrov i smrt? Zakon o zaštiti životinja, koji je donesen 2009., izričito naglašava da je zabranjeno životinju bez opravdanog razloga ubiti. Kazneni zakon u svom članu 318. izričito naglašava novčane i kazne zatvora za osobe koja bez opravdanog razloga ubijaju životinje. Da ne spominjemo da je istim ovim kaznenim zakonom zabranjeno nositi oružje i upotrebljavati oružje u naseljenoj zoni- kažu nam ljubitelji životinja, naglašavajući da je u Mostaru ovaj problem sve više naglašen, te da nitko od vlasti i nadležnih, osim donekle policije, ne obraća pažnju na zakon gdje jasno stoji da se počinitelji ovakvih zločina trebaju kazniti zatvorom i novčanom kaznom do 200.000 KM.

- Postavljamo pitanje u kakvoj to mi državi živimo? Da li će se u skorije vrijeme i na nas građane ovakvo nešto primjenjivati kad budemo nekome smetali? Da li se u ovoj državi zakoni donose samo da bi se kršili? I na kraju, kakvi smo to mi ljudi? Pozivamo da se o ovom slučaju oglase i organi vlasti. Nadamo se da je ovaj nesretan pas zadnji kojem se ovo dogodilo. O usmrćenim psima bit će obaviještena sva svjetska udruženja za zaštitu životinja- zaključuju 'borci bez granica' za Pogled.ba.

Izvor teksta i fotografije: pogled.ba