Mostar: Rosić negirao krivicu za posjedovanje 1,6 kilograma TNT-a

Rosićse, podsjećamo, nalazi u pritvoru Kazneno-popravnog zatvora u Mostaru od prosinca prošle godine kada je kod njega pronađen oko kilogram i pol eksploziva TNT koji je, kako se sumnja, trebao biti postavljen u jedan objekt u sklopu stambene zgrade.
Kako je priopćeno iz Općinskog suda, optuženi Rosić i tužitelj Županijskog tužiteljstva Predrag Tomić su 15. siječnja ove godine sklopili sporazum o priznanju krivnje i dostavili ga sudu na razmatranje. Sporazumom je bilo predviđeno da se Rosiću izrekne kazna zatvora u trajanju od godinu dana i osam mjeseci. Na jučerašnjem ročištu kojim je predsjedavao sudac Marin Zadrić, na kojem se trebao razmatrati postignuti sporazum, Rosić je odustao od istog i izjasnio se da nije kriv za kazneno djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret.
Nakon što je optuženi odustao od sporazuma i izjasnio se da nije kriv, sud je konstatirao njegovu izjavu tako da će o ovom kaznenom predmetu u skoro vrijeme biti zakazano suđenje u kojem će se odlučiti je li Rosić kriv.

Danijel Rosić je višestruko osuđivan do sada za različita i to teška kaznena djela na relativno dužu zatvorsku kaznu. Iz zatvora je izašao 18. prosinca prošle godine i, prema optužnici, odnosno tvrdnjama Tužiteljstva, samo deset dana nakon izlaska kod njega su pronađena tri trotilska metka (trinitrotouol) za rušenje od po 500 grama upakirana u PVC zaštitnoj oblozi. Istragom je utvrđeno da je zaplijenjeni TNT proizveden u poduzeću "Slavko Rodić" u Bugojnu 1965. godine. Pored toga, kod Rosića je pronađena i detonatorska kapisla te sporogoreći štapin tzv "unikord" dužine 155 centimetara.
Ova eksplozivna naprava je, prema dosadašnjim saznanjima, trebala biti postavljena u jednoj stambenoj zgradi. Eksploziv bio tolike razorne moći da bi u slučaju njegovog aktiviranja došlo do 'klecanja' zgrade na koju je planiran napad i do ugrožavanja imovine i života puno ljudi.

Dnevni list