Narkomafija podmetnula požar u Hutovu blatu?!

Hutovo blato, požar, Hutovo blato, droga, požar, MUP HBŽ, požar, požar, vatra, zabrana, Tomislavgrad, požar

Piše: Dragan Bradvica / Dnevni list

Zbog osjetljivosti istrage, naš izvor nije mogao otkrivati više detalja.
Naime, odmah po izbijanju požara postojale su jake naznake kako je požar podmetnut, što je jasno kazao i vršitelj dužnosti ravnatelja Parka prirode Nikola Zovko.
Međutim, posljednjih dana pojavile su se naznake kako iza svega stoje uzgajivači indijske konoplje koji su požar izazvali s namjerom uništavanja dokaza. Prema tom scenariju, na području parka prirode ostalo je još plantaža koje policija nije otkrila, a uzgajivači, u strahu pred novim akcijama, podmetnuli su požar kako bi policiji otežali otkrivanje očito dobro uhodanog biznisa.

Uništavanje dokaza

Kako je upravo Hutovo blato jedna od lokacija gdje se uzgaja laka droga potvrđuju i akcije policijskih istražitelja posljednjih mjeseci.
Podsjetimo, u rujnu je u velikoj akciji Federalne uprave policije, u suradnji s MUP-ovima HNŽ-a i ZHŽ-a, na području Hutova blata pronađeno čak 13 plantaža indijske konoplje, na kojima je bilo zasađeno više od 2000 stabljika, iz kojih se moglo proizvesti oko šest tona marihuane.
Četiri osobe koje su tada uhićene pušteni na slobodu nakon što su ispitani u Županijskom tužiteljstvu Mostar. Tužitelj Hercegovačko-neretvanske županije Nijaz Mehmedbašić kazao je kako nije predložio pritvor za uhićene, jer nije bilo dovoljno osnovanih sumnja da su te osobe počinile kazneno djelo proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Međutim, u najmanju ruku indikativno je da je samo nekoliko tjedana nakon što je policija otkrila plantaže marihuane u Parku prirode Hutovo blato izbio katastrofalan požar. Nakon policijske akcije, odmah su se pojavile naznake kako na području Hutova blata postoji još plantaža indijske konoplje. Ipak, niti Mehmedbašić niti Zovko niti ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Zoran Krešić nisu željeli komentirati spekulacije kako je požar podmetnula narkomafije.

Bez osiguranja

Prema izjavama nekoliko žitelja tog kraja koji su željeli stati anonimni, u posljednje vrijeme moglo se gotovo svakodnevno vidjeti kako brojne osobe s čamcima prolaze vodama Hutovog blata. S obzirom da se radi o nepristupačnom terenu, na koji se može doći isključivo s čamcem, ili iz zraka, nitko nije znao što se ustvari zbiva.
Posljednjih godina županijske vlasti ovom prirodnom biseru nisu pridavale pozornost kakvu zaslužuje. Kao najbolji primjer za to, kako je netom nakon požara potvrdio i Nikola Zovko, jest podatak da čuvari parka dvije godine nisu primili plaću pa prostor nitko i ne nadzire. Zbog toga događa se da se bez problema sadi više tisuća stabljika indijske konoplje, da je park preplavljen krivolovcima... Zbog svega toga policiji će biti znatno otežan posao te će istrage morati ići u nekoliko pravaca.

Nesagledive posljedice

Podsjetimo, nezapamćeni požar uništio je 80 posto Parka prirode Hutovo blato, a štete su ogromne i u biljnom i životinjskom svijetu. Jedan dio ptica je pobjegao pred požarom, ali je veliki broj njih stradao, kao i sisara i gmizavaca, a potpuno je stradao i biljni pokrivač tako da je potpuno narušen lanac prehrane. Park prirode Hutovo blato najveći je rezervat ptica u ovom dijelu Europe i jedinstveno močvarno područje s više od 610 biljnih i životinjskih vrsta.