FOTO/VIDEO  Jata ptica izgubljeno lete oko Mostara - posljedice propasti Hutova

U nemogućnosti da se smjeste na svojim prirodnim staništima, jata ptica su počela lutati duž delte rijeke Neretve. Žice na dalekovodima koji se protežu od južnog izlaza iz Mostara prema Hutovu blatu pune su ptica, dok brojna jata izgubljeno lutaju u potrazi za novim staništem. Pogledajte potresne snimke jednog od jata kako kruži po zraku, nedaleko od Rodoča, koje je zabilježila ekipa Mostarlife.com portala.

Situaciju koriste lovci - masovni odstrijel zaštićenih ptica

Situaciju sa pticama, od kojih su brojne zaštićene vrste koje se njeguju u staništima po zapadnoj i sjevernoj Europi najbolje iskorištavaju lovci. Kako saznajemo od mještana, u Žitomisliću, Ševaš Polju i drugim naseljima uz Neretvu konstantno se čuju pucnji. Lovci koriste situaciju u kojoj ptice lutaju na otvorenom tražeći nova staništa i masovno ih izlovljavaju.

Katastrofalni požar

Podsjetimo, jedinstvena submediteranska močvara koja je stoljećima bila sklonište za 170 ptičijih vrsta prije nekoliko mjeseci uništena je požarom. Na 80 posto Hutovog blata požarom je učinjena šteta sa još uvijek nesagledivim posljedicama za biljni i životinjski svijet, te krhku prirodnu ravnotežu ovog bosanskohercegovačkog blaga. U 2000 opožarenih hektara izgorila su ili ugrožena staništa i skloništa 170 vrsta ptica, zbrisana je kompletna prizemna flora sa 600 biljnih vrsta, životinje koje su se uspjele spasiti pobjegle su u obližnja lovišta, ugrožen je i sam lanac ishrane zbog nastradalih plodonosnih stabala.

Posljedice ove prirodne katastrofe tek počinju biti vidljive. Opasnost koja predstoji je još veća, budući da se glavnina migracije ptica očekuje tek u mjesecima koji dolaze.