Dr. sc. Nevenko Herceg obišao požarišta

požar, dr. sc. Nevenko Herceg, Nevenko Herceg
...načelnikom općine Čapljina, Donkom Jovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije i Eugenom Ćubelom, ravnateljem Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ posjetio požarišta u Općini Čapljina.

„Svi u Županiji moramo biti pripravni kako bi se na najbolji mogući način u ovom vremenskom periodu - stanju suše i visokih temperatura bez padalina, suočili s požarima koji su aktivni u našoj Županiji" kazao je predsjednik Herceg pozivajući građane Hercegovačko-neretvanske županije da se suzdrže od paljenja vatre na otvorenim prostorima.

Govoreći o uzrocima požara predsjednik Herceg je kazao da se požari događaju na različitim mjestima što upućuje na zaključak da se radi o namjernom izazivanju požara koji predstavlja veliku prijetnju za ljude i njihovu imovinu,te je istaknuo:

„Ovim putem molim sve one koji imaju informaciju o potencijalnim osobama koje su uzročnici požara da iste prijave ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.
Također, pozivam djelatnike MUP-a da dodatno ulože napore kako bi se pronašle i sankcionirale osobe koje su uzročnici požara".

Predsjednik Herceg se zahvalio svim vatrogascima koji se neumorno bore sa vatrenom stihijom i pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su bili od velike pomoći za Županiju, te Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ koja osigurala opremu za gašenje požara.

„Vlada je na jednoj od prošlih sjednica razmatrala Izvješće Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ vezano za požare na području HNŽ, te donijela niz Odluka. Jedna od usvojenih Odluka, koja je u ovom trenutku od velike važnosti, je imenovanje povjerenstva koje će prikupiti potrebne informacije za nabavku AIR-traktora za gašenje požara koji bi nam bio, u ovakvim situacijama, od velike pomoći" zaključio je predsjednik Herceg, nakon obilaska požarišta.

Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina, također se zahvalio vatrogascima i civilima koji su pružaju pomoć vatrogascima, te sprječavaju nastajanje veće materijalne štete, kao i predsjedniku Hercegu, Vladi HNŽ i predstavnicima Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ.

„Do sada nije bilo ljudskih žrtava, te nije izgonila ni jedna kuća, kao ni jedan gospodarski objekt", zaključio je načelnik Vidić.

Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ potvrdio je kako je Uprava na čijem je čelu do sad kroz Projekte unaprijedila rad vatrogasnih postrojbi u Županiji, ističući nabavu vatrogasnih vozila i opreme neophodne za rad vatrogasnih postrojbi HNŽ.

Istaknuo je važnost Projekta HOLISTIC koji je realiziran na području HNŽ čiji je cilj rano otkrivanje požara koji, za sad, funkcionira samo na pristupačnim terenima, kao i na terenima koja nisu kontaminirana minama.

„Svi požari koji su aktivni u HNŽ-u, za sad, su pod kontrolom vatrogasnih službi. Požari koji su se desili u danima iza nas i još traju, po svom lokalitetu i intenzitetu daju sumnju da se radi o smišljenom učinku-podmetanju požara", zaključio je ravnatelj Ćubela.