Čapljina: Pučka hit komedija o hercegovačkim gastabajterima

Rodijaci u Čapljini

utorak 26.03. u 20.00 ČAPLJINA kino dvorana
prodaja ulaznica: 10 KM Gradska knjižnica

Režija i adaptacija: Velimir Pšeničnik Njirić

glume: Miro Barnjak kao Stipan
Velimir Pšeničnik Njirić kao Matiša

U ovoj jednosatnoj komediji s dva lica, Stipana i Matišu glume Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić, koji potpisuje scenarij i režiju.
Gastarbajteri na duhovit način oslikavaju vrijeme u kojem živimo i razdoblje rata koje je iza nas, kao i događaje iz života dvojice hercegovačkih gastarbajtera koji na pola nepismeni, bez znanja, rade u Njemačkoj.

A dogadjanja počinju kada jedan od njih dvojice dobiju odbijenicu za penziju.
Radnja se događa u zapuštenoj gastarbajterskoj sobici negdje u Njemačkoj.
Odličana i duhovita predstava,od prve scene kod gledatelja izaziva smijeh, pa do kraja,dok se zastor ne spusti.
- Nema naroda koji nema svojih nevolja, što bi rekao Kikaš, niti ima čovjeka bez muka, kže scenarista i redatelj Velimir Pšeničnik Njirić.
Miro Barnjak koji glumi Stipana kaže kako su se na predstavu odlučili jer je to glumačka predstava.
-U njoj je pretežito sav teret predstave na glumcu, njegovom talentu i zanatu, njegovom osjećaju za publiku, njegovom šarmu i iskustvu, rekao je Barnjak.
Kaže kako izvedbu glumaca i predstavu gotovo jednako dobro s pozitivnim emocijama reagiraju svi, od djece pa do staraca, neovisno o školskom obrazovanju i pripadnosti ovim ili onim društvenim statusima ili skupinama.
Glumci kažu kako su se na samostalni projekt odlučili najviše iz razloga jer im je gluma i posao i poziv i kruh svagdašnji te iz razloga jer su potplaćeni za svoj stvaralački posao u kazališnim institucijama.
- Danas živimo u siromašnijem vremenu i duhovno i materijalno, u depresivnijem vremenu, s manje nada u bolju budućnost. Živimo u vremenu kada se narod u skladu sa svjetskim trendom sve više tretira kao stoka, roblje, "stoka sitnog zuba", glasačka mašina u takozvanoj demokraciji korupcije, rekao je Njirić te dodaje kako su prvi vidljivi simptomi propasti svake civilizacije bili su urušavanje moralnih i kulturnih vrijednosti.
„Ima pravede! Samo tribaš imati para za nju,ističu na kraju glumci u predstavi.

 


20.03.2019 u 13:17
loading...