FOTO  Čapljina: Izložba studenata kiparskog odjela akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu

Čapljina, Izložba, alu

. Kiparske radove izložili su studenti II., III., IV. i V. godine studija Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Nakon prve izložbe 2013. godine održane u Čitluku koju je organizirao prof. Nikola Vučković, i izlagao zajedno sa svojim studentima, ova je izložba brojnija izlagačima i kiparskim radovima. U nju su uključeni studenti svih kiparskih klasa koje vode profesori Nikola Vučković i Stjepan Skoko: Darijana Puljak, Ana Čolaković, Kristina Livančić, Boris Cikač, Magdalena Vukoja, Josip Ivešić, Ante Anušić, Matea Šimunić, Slaven Kolar, Zvonimir Andrik i Antonio Kukavica. Osim što je revijalnog karaktera, izložba je i edukativna.

Studenti se uključuju u zajednički izlagački projekt, upućuju u buduću izlagačku aktivnost, stariji izmjenjuju iskustva s mlađima, te se uspostavlja drukčija interakcija između djela i izlagača od one u klasi tijekom rada, te djela i publike. Različite kiparske forme na ovoj studentskoj izložbi, različiti pristupi rješavanja određenih tema, te raznovrsni materijali, pružaju uvid u programski rad kiparskog odjela akademije tijekom akademske godine. Izloženi radovi proizašli su iz nastavnog programa svake studijske godine, ali i izvan programa kao što su slobodnije modelirani radovi, usputne skice i zaigrana kreativna kiparska ostvarenja. Svladavajući osnovne likovne probleme trodimenzionalnog izraza - od klasične forme, portretne skulpture ili figure, u zrelijim fazama dolaze do složenijih postupaka, kombiniranja i građenja masa, materijala i boja u neobične harmonične cjeline. Njihov stvaralački proces zasniva se na neverbalnom razmišljanju, gdje se misli materijaliziraju kroz trodimenzionalne predstave.

Na otvaranju izložbe, Dragana Nuić-Vučković naglasila je da se u današnjoj potrošačkoj kulturi sve manje vremena posvećuje stvaralaštvu pojedinca, stvaralačkom umjetničkom činu i kreativnosti. Suština postojanja čovjeka je u suštini stvaranja. Bez stvaralačkog zanosa i kreativnosti kao činom prkosa, nema umjetnosti ni kulture. Ova je izložba stoga svakako dobrodošla, zanimljiva je i raznovrsna, a postav radova u galeriju donosi jedan dio opuštene radne stvaralačke atmosfere kiparskih klasa likovne akademije. Izložbu je otvorila akademska kiparica Vesna Vuga-Sušac, studentica prve generacije širokobriješke akademije. Voditelju galerije Tau fra Mili Vlašiću, uručila je poklon- gipsano raspelo, rad studenta II. godine Josipa Ivešića iz Žepča, kao zahvalu studenata na ustupanju galerije za njihovu izložbu.


Izložba če ostati otvorena do 15. lipnja 2015.