Hercegbosanska županija najsigurnija županija u Federaciji BiH

policija, dan policije

„I danas riječ policija u Hercegbosanskoj županiji znači sigurnost, red i poštovanje. Službene statistike za prvih 8 mjeseci ove godine to i potvrđuju. Bilježimo pad broja kaznenih dijela, ali veseli povećanje postotka otkrivenosti počinitelja“, rekao je, uz ostalo, ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević danas u  Livnu  na održanoj Svečanoj sjednici u povodu Dana policije HBŽ-a i blagdana Svetog Mihovila zaštitnika policije Hercegbosanske županije te dodao: „Broj prometnih nezgoda u prvih 8 mjeseci ove u odnosnu na isto razdoblje prošle godine manji je za 3,8 %,  a broj smrtno stradalih u prometu je manji za 14,29% u odnosu na prošlu godinu. Po pitanju javnog reda i mira podaci govore o njegovom padu od skoro 3% u odnosu na 2018. godinu. Možemo reći na kraju zbirno da ovi podaci pokazuju da se nalazimo u najsigurnijoj županiji u Federaciji BiH, a sasvim sigurno i u širem okruženju“, rekao je ministar MUP-a Hercegbosanske županije.

Govoreći o velikoj policijskoj potpori i administraciji koja je prošloj godini izdala ukupno 17.000 osobnih dokumenata i izvršila registriranje 11.650 motornih vozila ministar MUP-a Hercegbosanske županije je istaknuo, „ u tijeku je školovanje 60 policijskih službenika, a 30 njih je završilo školovanje i počelo raditi. Iz Federalnog MUP-a vratilo se 10 policijskih službenika. Sa Sindikatom djelatnika MUPa u tijeku su pregovori za novi Kolektivni ugovor i izražavam optimizam za brzo usuglašavanje odredbi“.

Obraćajući se nazočnima naveo je podatak da vrijednost projekata koji su u tijeku u ovoj godini bez PDV-a iznose 650.000,00 KM, a do kraja godine u planu je investicija oko 200.000,00 KM tako da ukupna vrijednost svih projekata u ovoj godini iznosi 950.000,00 KM. Sredstva su osigurana u Proračunu Hercegbosanske županije za 2019. godinu. Sredstva se odnose na nabavu policijskog naoružanja, nabavu streljiva, nabavu policijske opreme, nabavu policijske obuće i odjeće, nabavu službenih motornih vozila – leasing, radove na uređenju interijera zgrade „Stožer“, sanaciju sustava grijanja, sanaciju krova Policijske uprave Drvar, otvore i fasadu zgrade MUP-a u Livnu i nabavu uredske opreme. U tekućoj godini realizirano je projekata vrijednosti 31.310,00 KM. U ranijem razdoblju u poboljšanje rada policije uključujući i nabavu pušaka, zamjenu otvora na zgradi „Stožer“ u koju će se preseliti dio službi, nabavu policijskih odora, sigurnosnu opremu, uredsku opremu i u zajedničke javne nabave itd. uloženo je 1.325.904,91 KM.

Ministar MUP-a rekao je još da je intenzivirana stručna edukacija kadra i istaknuo dobru suradnju s Tužiteljstvom županije i svim institucijama, te s policijskom akademijom F MUP-a, DGS-a, SIP-e, te ostalim županijskim institucijama kao i međunarodnu suradnju sa OESS-om, OHR-om, Sjedinjenim Američkim Državama, Republikom Turskom koja nudi usavršavanje gdje su bili na obuci djelatnici

MUP-a Hercegbosanske županije. Istaknuo je i sukladno međunarodnom sporazumom i suradnju s Republikom Hrvatskom i ostalim članicama EU-a.

Svečanoj sjednici u povodu obilježavanja Dana policije MUP-a HBŽ-a u Livnu i njenog zaštitnika Svetog Mihovila nazočni su bili među ostalim: zamjenica Predsjedatelja Zastupničkog Doma parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, Jozo Ćosić, konzul Republike Hrvatske u Livnu, Tomislav Vrdoljak, predstavnik Policijske uprave Splitsko – dalmatinske, Slobodan

Marendić, zapovjednik I. Pješačke bojne IV. Pješačke brigade, pukovnik Marinko Romić, predstavnici Federalnog MUP-a, predstavnici Obavještajno sigurnosne agencije BiH, predstavnici Zeničko – dobojskog kantona, sektora uniformirane policije MUP-a Mostara i policijske uprave Mrkonjić grada i policije Brčkog – distrikta.

Na današnjoj Svečanoj sjednici obratio se i ravnatelj Uprave policije MUP-a Hercegbosanske županije, Ilija Jakić. Govorio je o postavljenim jasno određenim zadaćama i ciljevima ustvrdivši: „Možemo naglasiti da u posljednje 2 – 3 godine ova županija nije zabilježila niti jednu krađu motornog vozila da iz godine u godinu bilježimo manji broj kaznenih dijela što je rezultat predanog rada i prisutnosti ovlaštenih djelatnika na terenu gdje nam i sami građani zbog obostrane povjerljivosti pomažu u rješavanju određenih problema“

Na svečanosti dvojici djelatnika koji su otišli u mirovinu Milanu Juraniću, Sektor uniformirane policije i Ivanu Kardumu, Policijska postaja Bosansko Grahovo uručeni su prigodni pokloni. Novčane nagrade u iznosu od 30% od prosječne plaće isplaćene u zadnja 3 mjeseca u Federaciji BiH za ostvarene rezultate nagrađeno je u Upravi policije 12 djelatnika, a u MUP-u HBŽ 9 djelatnik. Za postignute rezultate u radu pohvaljeno je 9 djelatnika iz Policijskih uprava Livna, Glamoča Tomislavgrada i Kupresa. Današnjoj Svečanoj sjednici održane u povodu Dana policije HBŽ-a i blagdana Svetog

Mihovila zaštitnika policije Hercegbosanske županije prethodilo je polaganje vijenaca na spomenik Svetog Mihovila ispred zgrade MUP-a HBŽ-a u Livnu. Svijeće su upalili i vijence položili: zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević, ravnatelj Uprave policije MUP-a Hercegbosanske županije, Ilija Jakić, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, Jozo Ćosić, konzul Republike Hrvatske u Livnu, Tomislav Vrdoljak i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hercegbosanske županije. Na početku svečanosti molitvu je predvodio fra Marijan Karaula, a svečanost su uveličali učenici Osnovne Glazbene škole „Franjo Serafin Vilhar“ iz Livna, stoji u priopćenju za medije.