Gradonačelnik Tuzle oštro odgovara na optužbe Envera Bijedića: Prijeti tužbom

Gradonačelnik Tuzle oštro odgovara na optužbe Envera Bijedića: Prijeti tužbom

U nastavku vam donosimo tekst koji prenosimo u cijelosti.

Enver Bijedić, koji je u imovinskom kartonu prijavio imovinu od 1,4 milijuna KM i kredit od milijun maraka, iako oko dvadeset godina radi državne poslove, u Upravi carina, Direkciji za izgradnju, Vladi Federacije itd..., na press konferenciji je iznio niz neistina na račun ljudi iz uprave i pravosuđa, koji žive od svoje plaće.

Mene optužuje za utjecaj na pravosuđe. To je laž, i o tome mogu posvjedočiti sve bivše i sadašnje sudije i tužitelji. U svemu je najgore to, što o navodnom političkom utjecaju govori on, a njegova stranka, putem njegovog ministra, upravo nastoji izmijeniti Zakon o unutrašnjim poslovima TK i pored protivljenja SAD i EU, samo da bi neovisnu policiju pretvorili u policiju koja će biti pod njihovom političkom kontrolom.

Bijedić pokušava obmanuti javnost nizom neistina, kako bi prikrio svoju odgovornost za nedovršavanje zgrade 15. svibanj. Dakle, kao direktor je sklopio ugovore, preuzeo obaveze, unaprijed naplatio stanove i poslovne prostore, a obaveze nije izvršio i to posebno one koje se odnose na priključak objekta na vodu, struju i grijanje. GDJE SU PARE KUPACA? – pitaju građani i kupci godinama.

Zbog niza neistina koje je Enver Bijedić iznio , bit ću prinuđen da ga tužim za klevetu. On će lako platiti naknadu štete, jer je u imovinskom kartonu naveo da je milijunaš. Meni će naknada dobro doći jer imam imovinu u vrijednosti stana od 80 kvadrata u Tuzli. I živim od plaće.

Posebno zadovoljstvo će mi biti da ga tužim za laži koje iznosi vezano za gradnju prvog slanog jezera. Prvo slano jezero građeno je iz Budžeta Općine Tuzla, na općinskom zemljištu i dijelu zemljišta Rudnika soli. Direkcija je bila izvođač. Jezero je projekat Općine Tuzla i nikada nije bilo u vlasništvu Direkcije, kako to, spominjući nekakvo „preknjiženje“, Bijedić neistinito tvrdi.

On čak, za problem gradnje sporne zgrade pokušava vezati i svojevremeno preuzimanje dobiti od Direkcije, 2003.godine.U to doba Općina je bila osnivač i stopostotni vlasnik Direkcije. Na osnovu Zakona o javnim preduzećima i Zakona o privrednim društvima, kao i na osnovu Odluke o osnivanju Direkcije, i člana 15. Ugovora o osnivanju Direkcije, od 13.6.1995. godine, Direkcija je svoju dobit koju je ostvarila gradnjom dva poslovna objekta, bila dužna uplatiti svom Osnivaču, što je i učinila. Uostalom, primijenjujući iste zakone Vlada Federacije BiH je u studenom 2019. godine, donijela odluku o preuzimanju u budžet Federacije dijela dobiti Elektroprivrede BiH u iznosu od 46 milijuna KM.

Preuzimanje dobiti od Direkcije 2003. godine nema nikakve uzročno posljedične veze sa zgradom SPO 15. svibanj. Time nije ugroženo poslovanje Direkcije, jer ona je nastavila raditi.U izvještaju direktora Bijedića za 2008. godinu on ne spominje probleme, nego tvrdi da je Direkcija od zgrade na Sjenjaku koju je započeo njegov prethodik, naplatila preko 12 milijuna maraka.

Dakle, nakon što su zaradili 12 milijuna maraka, oni plaćaju dva nova placa 3,8 milijuna KM, naplaćuju od kupaca dviju zgrada (od kojih je jedna sporna zgrada), stanove i poslovne prostore. Iako su imali sasvim dovoljno novca, oni ne plaćaju sve što su prema ugovorima morali platiti, a što je potrebno za dovršetak zgrade.

Dakle, Bijedić se u medijima neistinama brani, njegovo je pravo da se brani, ali nema pravo lagati i klevetati druge.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović