Građanin BiH za stan mora raditi šest i pol, a RH osam godina

Građanin BiH za stan mora raditi šest i pol, a RH osam godina
...postavljaju bh. građani, pogotovo oni mlađi, piše Večernji list BiH. Unatoč tvrdnjama kako stanovi, pa i automobili, nikada nisu bili jeftiniji, statistika pokazuje kako radnik s prosječnom plaćom nema prigodu za vrijeme životnog vijeka uštedjeti novac za pristojan stan i željeni automobil.

Cijene nekretnina

Uzimajući statističke podatke o prosječnim primanjima te cijenama stanova u glavnim gradovima BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije, pokušali smo doznati koliko je godina potrebno raditi za stan od 30 četvornih metara, automobil škodu fabiju 2.1 te napravili usporedbu. Prema izračunu, čak godinu i osam mjeseci potrebno je raditi kako biste za prosječnu plaću, koja u BiH iznosi 858 KM, mogli kupiti škodu fabiju čija je trenutačna cijena 17.500 KM. Tako bh. građani 20 mjeseci moraju ostavljati sa strane prosječnu plaću pod uvjetom da ne troše ništa. Ako pak žele kupiti stan od 30 četvornih metara u Sarajevu, čija je cijena 67.371 KM, bh. građani prosječnu plaću od 858 KM moraju ostavljati sa strane čak šest i pol godina. Ako mislite da stanovnici BiH najteže dolaze do stana, varate se. U Beogradu stan iste veličine stoji nevjerojatnih 98.209 KM. Građani Srbije prosječnu plaću, koja iznosi 777,82 KM, moraju štedjeti 126,2 mjeseca, točnije 10 godina i šest mjeseci. Ako žele voziti škodu, koja u Srbiji stoji oko 17.913 KM, svoju prosječnu plaću ne smiju trošiti 23 mjeseca ili dvije godine i jedan mjesec.

Tko najmanje štedi?

Kada je riječ o kupovnoj moći stanovnika Hrvatske i Slovenije, nešto je bolja nego u spomenutim dvjema zemljama. Najniža cijena stana od oko 30 kvadrata u samom ili širem središtu Zagreba iznosi od 151.242 KM. Za takav stan Zagrepčani s prosječnom plaćom od 1564 KM moraju štedjeti osam godina. No, za razliku od građana BiH i Srbije, građani Hrvatske će za škodu, koja stoji oko 21.496 KM, prosječnu plaću izdvajati samo godinu i mjesec dana. Najjeftinije garsonijere od 30-ak kvadrata u Ljubljani stoje 176.777 KM. Tako će Slovenci koji žele kupiti stan u samom središtu Ljubljane prosječnu plaću od 2023,43 KM štedjeti čak 87,3 mjeseca, što je oko 7 godina i tri mjeseca. No, svakako treba istaknuti kako Slovenci među svima prethodno spomenutima moraju najmanje vremenski štedjeti ako žele isti automobil. Za škodu, koja u Sloveniji košta 19.249 KM, Slovenci prosječnu plaću moraju izdvajati manje od godinu dana, točnije devet i pol mjeseci. Tako se u borbi za krov nad glavom i za kupnju automobila zaboravlja da mjesečna plaća treba, koliko-toliko, priuštiti pristojan život.