GRAĐANI NE ODUSTAJU "Vlada HNŽ mora raskinuti koncesijske ugovore na Bunskim kanalima"

Prosvjed Bunski kanali
Hercegovina.info

Povodom Međunarodnog dana rijeka, neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ ponovila je da je raskid koncesionog ugovora za mHE na Bunskim kanalima još uvijek na čekanju  te da ovaj spomenik prirode još uvijek nije trajno zaštićen. 

“Simbolično na Međunarodni dan rijeka apeliramo na resorno ministarstvo i Vladu HNKŽ da konačno raskinu koncesijski ugovor za mHE na Bunskim kanalima. Vjerujemo da će koncesijski ugovor za mHE na Bunskim kanalima biti uskoro raskinut te da ćemo naredne godine na ovaj dan slaviti pobjedu. U skladu s tim, nadamo se kako nećemo dugo čekati da Vlada HNŽ, odnosno resorno ministarstvo, u skupštinsku proceduru upute informaciju o realizaciji potpisanih ugovora o koncesiji za 2022. godinu te da ista neće postati kamen spoticanja već će ishoditi raskidom koncesijskog ugovora”, navode predstavnici neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Podsjećamo, iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara izbrisane su 2 mHE na Bunskim kanalima te je na taj način usklađen Prostorni plan Grada Mostara s Prostornim planom više razine tj. županije. S obzirom na to da su se stvorili zakonski uvjeti za raskid koncesijskog ugovora, neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ se obratila svim zastupnicima u Skupštini HNŽ, te je u Skupštini HNŽ pokrenuta inicijativa za raskid koncesijskog ugovora.  

Na sjednici Skupštine HNŽ, održanoj  27. 2., je zaključeno da će biti sačinjena nova informacija za 2022. godinu koja će obuhvatiti nove činjenice u slučaju mHE na Bunskim kanalima i koja će uskoro biti na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja. Ovo je, prema riječima sudionika rasprave, samo početni korak ka konačnom raskidu koncesijskog ugovora za mHE na Bunskim kanalima, jer će se rasprava o raskidu koncesijskog ugovora nastaviti nakon što Vlada HNŽ usvoji novu informaciju i predstavi je Skupštini.