Zvizdić u Washingtonu s potpredsjednikom Svjetske banke Cyrilom Mullerom

Zvizdić u Washingtonu s potpredsjednikom Svjetske banke Cyrilom Mullerom

Delegacija Bosne i Hercegovine koju predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić sastala se u Washingtonu sa Cyrilom Mullerom, potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju.

Razgovarali su o nastavku saradnje, prevenstveno zbog strukturalnih reformi koje su bitne za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, a koje prati financijska pomoć, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Istaknuli su kako je za ekonomski razvoj važna izgradnja infrastrukture, posebno prometne, energetske, komunalne i digitalne, kao i povećanje kvaliteta sredstava za mala i srednja poduzeća u cilju povećanja njihove produktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta, a sa ciljem da se spriječi odlazak iz države mladih osoba. 

Potpredsjednik Muller je rekao da će Svjetska banka nastaviti pružati podršku BiH, posebno na programu reforme zdravstvenog sektora, što predstavlja osnovu za postizanje održivog susstava zdravstvene zaštite i na reformi javnih poduzeća kako bi se unaprijedila operativnost i financijska efikasnost preduzeća. 

Predsjedavajući Zvizdić i potpredsjednik Muller su se složili da među glavnim prioritetima Svjetske banke trebaju biti projekti koji imaju direktni utjecaj na kvalitet života građana i projekti koji će ubrzati ekonomski rast i povećati zapošljavanje.

On je zahvalio predsjedavajućem što će biti domaćin sastanku konstituence u svibnju 2020. godine.

Predsjedavajući Zvizdić je održao sastanke i sa Koenom Davidseom, izvršnim direktorom u Svjetskoj banci, te Anthonyem De Lannoyem, izvršnim direktorom i Richardom Doornboschem, zamjenikom izvršnog direktora u MMF-u, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.