Zašto se letovi iz Sarajeva ne preusmjeravaju u Mostar

zračna luka magla
Inače, već nekoliko dana nije moguće sletjeti niti poletjeti s ove zračne luke, a nervozni putnici gube strpljenje. I dok se građani Sarajeva guše u magli i smogu, 100 kilometara južnije sasvim je drugačija slika. Sunce, pune bašte, ali prazna zračna luka. Kraj je mjeseca prosinca, zima došla, ali samo kalendarski. Visoke temperature u ovo doba godine iznenadile su sve. Mnogi posjetitelji došli su u Mostar kako bi se izvukli iz gradova koji se guše u smogu i nisu vidjeli sunca danima, javlja N1.

Na društvenim mrežama sve češće se objavljuju fotografije maglovitog Sarajeva i sunčanog Mostara. I dok stanovnici Hercegovine uživaju u suncu, u Sarajevu se preporučuju zaštitne maske zbog nepodnošljivog zagađenja usljed smoga koji se nadvio nad gradom. Upravo iz tog razloga više stotina putnika koji za praznike iz Europe putuju kući u BiH zarobljeni su na zračnim lukama u okruženju gdje čekaju nove letove. Kao alternativu aviokompanije nude mukotrpnu vožnju autobusom do Sarajeva. Za to vrijeme mostarska zračna luka je prazna.

No, postavlja se pitanje zašto se letovi ne preusmjeravaju u Mostar?

"To uglavnom odučuju aviokompanije, mi smo tu da budemo alternacija, a na aviokompanijama je da procjene što zadovoljava njihove putnike i njihove usluge. A o našim tehničkim karakteristikama ja ne bih pričao. Ako je državnički let bio za Saudijsku Arabiju i Tursku odavde, to dovoljno govori da možemo kompletnu uslugu pružiti i očekujemo pozitivan razvoj situacije da će se i ostale aviokompanije okrenuti prema Mostaru", komentirao je Marin Raspudić, direktor zračne luke u Mostaru.

"Ono što je važno da bi Mostar bio alternativna zračna luka za Sarajevo jeste da se mora platiti osoblje da dežura 24 sata kako bi moglo primiti sve one zrakoplove koji ne mogu doći na određenu destinaciju", rekao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Slično vrijeme, kažu meteorolozi, nastavit će se i narednih dana. Nadležni bi zato trebali ozbiljnije razmisliti o alternativi za zračnu luku u Sarajevu.Početkom naredne godine zima bi mogla pokazati zube, ali Hercegovina bi, kao i prethodnih godina, mogla ponovo biti izuzetak.

"U Hercegovini se očekuje sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost dok će u Bosni preovladavati tmurno i maglovito vrijeme", kazao je Zoran Zadro, meteorolog. Sunčano razdoblje nastavit će se i narednih dana u Hercegovini, ali nažalost razdoblje niske oblačnosti i magle će ometati život Sarajlija.

Večernji List