Vlčan: od Hypo banke u BIH nisu tražene informacije o klijentima ili poslovanju banke

pljačka banke, Hypo banka, Hypo banka, Hypo banka, hypo poslovni portal, Hypo banka
On navodi da Hypo Banka na ovim prostorima “sasvim normalno” posluje i podržao je istragu koja se provodi nakon privođenja bivšeg čelnika Hypo Alpe-Adria banke Kulterera, jer je to u najboljem interesu daljnjeg rada  ove banke. 

Vlčan je na pres-konferenciji u Banjoj Luci potvrdio da Banka ostaje da posluje u BiH i to, kako kaže, još jače usmjerena na kreditnu podršku stanovništvu i malim i srednjim preduzećima kroz kreditnu liniju od 40 miliona KM do kraja godine. 

Precizirao je i da su obavili razgovore s nadležnim institucijama u bankarskom sektoru u BiH, Agencije za osiguranje depozita BiH, Centralne banke i Agencije za bankarstvo RS-a, te da su i oni potvrdili da Hypo banka u BiH posluje u skladu s propisanim standardima, te da dovođenje  ove banke u BiH s istragama koje se vode protiv bivše uprave banke predstavljaju pokušaj da se zastraše klijenti banke. 

Najavio je i da će Austrija u narednim mjesecima uložiti u Hypo Alpe-Adria-Banku a.d. Banja Luka i Hypo Alpe-Adria-bank a.d. Mostar dodatnih 200 miliona KM. 

Vlčan tvrdi i da posljednjih dana nije zabilježeno povlačenje depozita građana nakon afere s Hypo bankom u Austriji, dodajući da je samo u julu štednja građana porasla za dva miliona KM. 

(Fena)