Visoko izaslanstvo slovenske GEN-I u radnomu posjetu Upravi mostarskoga Aluminija

Aluminij je, naime, na više adresa elektroprivrednih kuća iz okružja, ali i trgovaca električnom energijom, prošloga tjedna zatražio dostavljanje ponude za nabavu struje u razdoblju od 1. kolovoza do 31. prosinca tekuće godine te, zasebno, za cjelokupne 2014. i 2015. godinu, a riječ je o iznosu od 100 MW na godinu koje smo dosad kupovali od Hrvatske elektroprivrede. Ponude će biti pomno razmotrene i, direktor ističe, najpovoljnija za Aluminij bit će u konačnici odabrana, a zastupnici tvrtke GEN-I izrazili su želju osobno doći u Mostar i upoznat se s Aluminijem, što im je danas i omogućeno.

- Razmijenili smo niz podataka, otvorili nekoliko tema koje nas međusobno zanimaju i susret svakako ocjenjujem uspješnim. No, to ne će utjecati na činjenicu da ćemo se, u konačnici, opredijeliti za onu ponudu koja nam bude najpovoljnijom, nebitno od koga nam bude pristigla, što je jedino u duhu tržišnoga poslovanja - komentirao je direktor Bradvica.

Podsjećamo, nakon 1. srpnja odnosno pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ugovor koji je Aluminij imao s HEP-om nije mogao ostati na snazi te su mjesecima rađene opsežne pripreme za rješenje pitanja osiguranja dostatnih količina struje za Aluminij, koji 125 MW godišnje kupuje od Elektroprivrede HZHB, a preostalih je 100 MW kupovao iz HEP-a. Nakon razmatranja više pristiglih ponuda u lipnju, za jednomjesečno srpanjsko razdoblje, ona iz HEP-a ponovno je bila najpovoljnijom, čak i nižom od one koja je bila na snazi do 30. lipnja te je s Hrvatskom elektroprivredom produljen ugovor za kupnju struje za mjesec srpanj, tijekom kojega treba iznaći rješenje za daljnje razdoblje. Onih 125 MW električne energije nastavit ćemo, do isteka kalendarske godine, kupovati od EPHZHB, sukladno potpisanomu ugovoru.