FOTO   Visoki predstavnik za BiH u posjeti agro-industrijskom kompleksu u Brčkom

Iako se često ističe da su uvjeti za strane investicije u BiH veoma nepovoljni, Brčko distrikt je nakon uspješne privatizacije i revitalizacije jedine fabrike jestivog ulja BIMAL d.d., odabran i kao strateški najbolja lokacija za izgradnju agro-industrijskog kompleksa čiji je početak izgradnje označen sa zajedničkom investicijom austrijskih kompanija STUDEN Grupe i AGRANA Grupe u greenfield investiciju STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera. Tako je Brčko distrikt postao mjesto proizvodnje osnovnih prehrambenih proizvoda: šećera, ulja i brašna.

Osim što Brčko distrikt ima povoljnu geografsku poziciju, koja podrazumijeva odličnu infrastrukturu za cestovni, riječni i željeznički promet, kod odabira ove lokacije za izgradnju agro-industrijskog kompleksa bila je  presudna i potpora lokalnih vlasti stranim investitorima i nazočnost predstavnika međunarodne zajednice.  Svi navedeni razlozi su doprinijeli ostvarenju poslovnih planova poslovnih grupacija iz Austrije i njihovu odluku da nastave sa investicijama.  Tako je do sada uloženo preko 150 miliona maraka u tri proizvodne kompanije na lokaciji Brčko distrikta: BIMAL-a, STUDEN-AGRANA Rafinerije šećera i tokom 2010. ŽITOPROMET-a.


Gosp. Ilija Studen, predsjednik Uprave STUDEN Grupe je tijekom svog obraćanja na ovom svečanom sastanku istaknuo sljedeće: „ Tržište zapadnog Balkana, a posebno Bosna i Hercegovina je oduvijek bila veoma bitna destinacija za sve poslovne planove STUDEN Grupe i imamo posebno zadovoljstvo i interes u odabiru Brčko distrikta i BiH kao lokaciju za naše investicije i investicije naših poslovnih partnera. Gledajući na prethodno desetljeće naše aktivne uključenosti i rada u Brčko distriktu možemo zaključiti sa zadovoljstvom da smo napravili veliki pomak u ekonomskom razvoju ove zemlje, a posebno u razvoju prehrambene industrije. Danas možemo sa ponosom reći da ovaj agro-industrijski kompleks ima tri premium prehrambene robne marke, te da su ovi prehrambeni proizvodi domaći i proizvedeni u BiH.  Naravno, potpora izvršne političke vlasti Brčko distrikta i BiH tijekom ovog perioda nam je uveliko olakšala ostvarenje naših planova i možemo sa sigurnošću reći da smo mi veoma pozitivan primjer odlične suradnje institucija društva i međunarodnih investitora".

 

Visoki predstavnik, gosp. Valentin Inzko je prihvatio poziv da prisustvuje ovom svečanom sastanku sa zadovoljstvom i tijekom obilaska proizvodnih pogona agro-industrijskog kompleksa je istaknuo:  „Ovakvi primjeri u praksi su najreprezentativniji način predstavljanja Bosne i Hercegovine, kao zemlje koja je u stanju da privuče strane investitore i te investicije pretvori u uspješne poslovne poduhvate.  Spoj moderne tehnologije i znanja zaposlenih je očigledno uspješno implementiran s obzirom da imamo kvalitetne domaće proizvode, preko 600 zaposlenih i agro-industrijski kompleks koji se još uvijek razvija i raste."

 

Značaj formiranja uspješnog partnerstva institucija društva i investitora je naglasio i gradonačelnik Brčko distrikta dr. Dragan Pajić i ovom prilikom izjavio:  „Značaj suradnje između političkih i ekonomskih struktura ove zemlje je poznat, a suradnja između managmenta agro-industrijskog kompleksa i izvršne vlasti Brčko distrikta je definitivno jedan od najpozitivnijih primjera koji bi trebali i ostali ključni subjekti u BiH  slijediti. Koliko ovaj privredni subjekt doprinosi ekonomskom razvoju ovog područja govori činjenica o broju zaposlenih, ali je podjednako bitna i uključenost u sva ostala događanja od društvenog značaja koji svi skupa čine jednu veoma uspješnu i kompletnu priču. Vlasti Brčko distrikta će kao i do sada nastaviti sa pružanjem potpore razvoju agro-industrijskog kompleksa u Brčkom jer je to ujedno i put za daljnji ekonomski razvoj zemlje."