Vilim Primorac: Moderniziramo mrežu i usluge, cilj nam je da korisnici dobiju najbolje

Vilim Primorac, HT Eronet, Vilim Primorac, HT Eronet, Vilim Primorac, HT MOSTAR
...i drugim procesima u HT ERONET-u, u intervjuu za Večernji list BiH govori predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac.

Prošlo je prvih šest mjeseci 2018. godine. Sudeći prema rezultatima, i pored pada prihoda u telekomunikacijskom sektoru, HT ERONET poslovao je pozitivno, a tu su brojne novine, ponude i projekti. Vrlo ambiciozno najavljujete i ulazak u drugu polovinu godine.

- Da. Rezultat nakon prvih pola godine je pozitivan, sukladan planu za 2018., što nam daje vjetar u leđa i vodi prema novim iskoracima. Prošla je godina bila u znaku intenzivnog procesa transformacije i modernizacije naše cjelokupne mreže i usluga, a taj smo proces u ovoj godini podigli na još višu razinu. Naš je cilj, što stalno naglašavamo, podizanje kvalitete korisničkog iskustva kako bi korisnici dobili najbolju vrijednost za svoj novac, a to sigurno nije moguće bez stalnih investicija i inovacija u tehnologiji. Ono što smo najavili u prošloj i prvoj polovici ove godine - cjelovita IT transformacija, proces je koji je u tijeku. Cilj je jasan: implementacija novih naprednih IT i poslovnih sustava koji podržavaju našu usmjerenost prema krajnjim korisnicima kojima želimo osigurati inovativne digitalne pakete usluga, prilagođene potrebama novoga digitalnog doba i željama naših korisnika.

Na tragu ovoga o čemu govorite, mogu ustvrditi da ste u proteklom razdoblju korisnicima ponudili uistinu vrhunske ponude od kojih najnovija predstavlja spajanje više usluga u jedan paket.

- Tako je. Tom ponudom našim smo korisnicima omogućili spajanje više usluga u jedinstveni 4 XL paket pogodnosti - mobilna + Internet + tv + fiksna. Uz standardne pogodnosti - povezivanjem ugovora za TRIO paket Super tarifu u 4XL paket, naši korisnici ostvaruju i brojne dodatne, kao i mogućnost kupnje uređaja po najpovoljnijoj cijeni.
Budući da je vrijeme godišnjih odmora, moramo spomenuti roaming internet opcije koje vrijede u više od 20 zemalja. Opcije se lagano aktiviraju, te se, po isteku, automatski deaktiviraju pa su naši korisnici napokon oslobođeni „straha" od roaminga.
Krajem prošle godine doradili smo i funkcionalnost prepaid platforme i uveli tarifu !hej Slagalica u kojoj korisnik sam slaže pakete interneta, minuta i SMS-ova prema svojim potrebama. Jedini na tržištu nudimo korisnicima da slože tarifu po svojoj mjeri.
Tu je i Poslovni mix u kojemu naši poslovni korisnici sami mogu odabrati najbolji uređaj i tarifu za svakog djelatnika. Inače, tarifa Poslovni mix donosi 50% popusta na mjesečnu pretplatu, ali i dupli promet mobilnog interneta.

Stalno najavljujete i početak rada 4 G mreže. Kad je možemo, napokon, očekivati?

- Mi smo spremni za 4 G. Svi tehnički i drugi preduvjeti od strane HT Eroneta u potpunosti ispunjeni. Čim dobijemo dozvolu za komercijalni rad, HT Eronet će, u vrlo kratkom razdoblju, svojim korisnicima ponuditi nove usluge temeljene na 4G mreži.

Što konkretno znači 4 G mreža za korisnika?

- Pojašnjenja radi - 4G - četvrta generacija mobilnih mreža bazirana na LTE (eng. Long Term Evolution) tehnologiji, omogućava višestruko veće brzine pristupa internetu i kvalitetnije pružanje širokopojasnih usluga. HT ERONET je profesionalna i društveno odgovorna tvrtka, te po toj osnovi pratimo i sve svjetske i europske tehnologije i trendove u području elektroničkih komunikacija, nastojeći da se tržište i društvo Bosne i Hercegovine uključi u te procese. 4G mrežom bi korisnicima HT ERONET-a omogućili dodatnu kvalitetu mobilnih usluga, i značajno doprinijeli razvoju digitalnog društva u Bosni i Hercegovini.

Vrlo je aktualno i pitanje due diligence/dubinske analize poduzeća. Dokle se došlo s tim procesom?

- Ono što mogu kazati jest da je dubinsko snimanje poslovanja započelo, trajat će nekoliko mjeseci, Ono što mogu kazati jest da je dubinsko snimanje poslovanja započelo, trajat će nekoliko mjeseci, a naš zadatak kao Uprave jest pripremiti sve tražene dokumente i dostaviti ih, sukladno zahtjevu Vlade, odnosno većinskog vlasnika.

Nastavlja se i uspješna suradnja HT ERONET-a s Ericssonom Nikolom Teslom. Prije nekoliko dana potpisan je i novi ugovor.

- U Ericssonu Nikoli Tesli imamo čvrstog i pouzdanog partnera, a realizacija novoga ugovora o proširenju radijske pristupne mreže koji smo potpisali prije nekoliko dana, počinje odmah, što će našim krajnjim korisnicima omogućiti bolje pokrivanje, veći kapacitet kao i veće brzine prijenosa podataka. Ovom suradnjom, dakle, unaprjeđujemo infrastrukturu naše mreže i omogućavamo još kvalitetniju uslugu našim krajnjim korisnicima. Istodobno stvaramo realne infrastrukturne preduvjete za učinkovitu implementaciju najsuvremenijih nadolazećih tehnologija i usluga te za toliko potrebnu digitalnu transformaciju našeg cjelokupnog društva.


Tijekom Sajma u Mostaru, i Ericsson Nikola Tesla i HT ERONET potpisali su i Sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Mostaru. Što taj sporazum, konkretno, znači?

- Sporazum koji smo potpisali sa Sveučilištem, između ostaloga, podrazumijeva suradnju na istraživačkim i znanstveno-obrazovnim projektima, unaprjeđenje razvoja znanja i vještina studenata kroz stručne posjete HT ERONET-u i stručne prakse studenata, suradnju na osuvremenjivanju nastavnih programa, a novo usmjerenje Sveučilišta u Mostaru koje podrazumijeva otvaranje prema gospodarstvu, stvara osnove za unaprjeđivanje i poboljšanje znanja i vještina što otvara brojne mogućnosti. Inače, naša suradnja sa Sveučilištem traje već neko vrijeme, a prošle smo godine, na što smo posebno ponosni, na Fakultetu zdravstvenih studija, opremili ICT laboratorij. U planu su i novi zajednički koraci i projekti, na zadovoljstvo obiju strana. Društvo izvrsnosti, društvo STEM znanja i kompetencija, koje će iznjedriti nove mlade stručnjake, ulaganje u mlade i njihove projekte, naše su opredjeljenje i budućnost.


Već tri godine HT ERONET je, rekli bismo, kao sponzor Microsoft NetWork konferencije, u samoj eliti IT svijeta. Jeste li zadovoljni nastupom i feedback-om konferencije?

- Da. I ove smo godine podržali Microsoft NetWork konferenciju koja, iz godine u godinu predstavlja nova rješenja, nove mogućnosti, ali i otvora nove poslovne prilike u IT svijetu. NetWork konferencija okupila je preko 1000 sudionika iz business sektora, IT stručnjaka, studenata s tehnoloških fakulteta, programera, kao i eksperata iz obrazovnog sektora.
HT ERONET u Neumu se predstavio odličnim prezentacijama i ponudom. I ovaj put ću naglasiti da smo iznimno ponosni na mladi tim mostarskih studenata okupljenih u tvrtki Amplius Electronics, a koji su osmislili pametni privjesak - Rubico, a koji se predstavio na Microsoft konferenciji, kao i na Sajmu gospodarstva. HT Eronet prepoznao je i podržao izvrsnu ideju ovoga mladog tima, nastalog u sklopu poslovnog parka Spark.

Vaša društvena odgovornost već je uvelike prepoznata. Podržavate mnoge projekte lokalnih zajednica, projekte iz područja kulture, sporta, ekologije... Je li teško odgovoriti na sve zahtjeve?

- Ono što stalno naglašavamo i ponavljamo jest - društvena odgovornost jedan od naših glavnih ciljeva i mislim da smo na te izazove vrlo dobro odgovorili. HT ERONET i ove je godine podržao velik dio značajnih kulturnih, sportskih, društvenih događanja, ponajprije Hrvata u BiH; njegujemo dobre odnose s lokalnom zajednicom, ulažemo u društvenu zajednicu (dajemo podršku mladima i njihovim projektima, školama, vrtićima, Sveučilištu u Mostaru, udrugama koje se bave hum. radom). Iako živimo u vremenu gdje su zahtjevi i potrebe mnogo veći od mogućnosti, nastojimo dati svoj doprinos gdje i koliko možemo. Dajemo podršku start-up-ovima, imamo dobru suradnju s tehnološkim parkovima.

Budući da je u tijeku Svjetsko nogometno prvenstvo, i HT ERONET se nedavno, u opću nogometnu euforiju, uključio projektom NOGOMANIA, koji je u Mostaru realiziran u suradnji s Mepas Mallom.

- Da... Nogomania je pobrala odlične ocjene. Htjeli smo na naš način uvesti u Svjetsko nogometno prvenstvo, obradovati ponajprije najmlađe, probuditi natjecateljski duh, a onda ih i nagraditi vrijednim nagradama. Desetci mališana su se natjecali u vještini baratanja nogometnom loptom, a najspretniji od njih zavrijedili su i bogate nagrade - televizor, playstation, mobitel, službene lopte Mundiala...
Bila je to i prigoda za promociju naše nove 4 XL ponude, koju su, sudeći po prvim reakcijama, naši korisnici dobro prihvatili.


Velik broj gledatelja očekivao je kako će utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva pratiti na HRT-u. Zašto to nije slučaj?

- Još jednom ću ponoviti: HT ERONET je, sukladno dobivenom nalogu vlasnika ekskluzivnog prava prikazivanja za područje BiH - a to je, u ovom slučaju - BHRT, obvezan na svojim platformama HOME.TV i HOME.TV TO GO, zatamniti kanal HRT2 za vrijeme prijenosa svih utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu - Rusija 2018. I tu smo, rekao bih, stjerani u kut, budući da smo zaprimili dopise i BHRT-a i HRT-a, a koje smo i komunicirali prema javnosti, u kojima od nas izričito traže poštivanje toga zahtjeva. S istim problemom suočeni su i svi ostali telekom operateri u BiH i HT ERONET nije iznimka.
Dakle, zatamnjenje sadržaja na kanalima HOME.TV-a radi se isključivo na zahtjev nositelja autorskih prava za taj sadržaj (televizijske kuće/organizacije koja posjeduje prava na prikazivanje određenog sadržaja na području Bosne i Hercegovine). Autorska se prava za programske sadržaje pribavljaju isključivo za distribuciju na određenom prostoru. Tako, primjerice, TV kuće koje prava na prijenos pojedine serije/utakmice ili drugoga sadržaja pribave za prostor određene države, iste sadržaje ne smiju emitirati na širem području.
Znamo da ovo objašnjenje ne zadovoljava većinu naših korisnika i mišljenja sam kako na ovom pitanju treba sustavno poraditi; no u pitanju je zakon tržišta, u igri su velike brojke, na drugoj strani - i rigorozne kazne u slučaju nepridržavanja naputka o zatamnjivanju, i jednostavno, u ovim okolnostima, nažalost, nemamo drugoga rješenja, premda smo svjesni svih negativnih konotacija koje ono sa sobom nosi. Nama, a mislim i našim korisnicima, ipak je najvažnije da osiguramo sadržaj, a to je, u ovom slučaju Svjetsko prvenstvo.

Budući da nas još nekoliko dana trese nogometna euforija, za kraj -Vaša prognoza - tko će igrati u finalu Mundijala?

- Ulaskom u polufinale, Hrvatska već je napravila iznimno velik rezultat. Međutim, uostalom kao i svi navijači hrvatske reprezentacije, iskreno se nadam da ćemo biti svjetski prvaci. Vatreni, sretno!