VIDEO  Mostarski sajam i NR Kina nastavljaju uspješnu suradnju VIDEO

Mostarski sajam i NR Kina nastavljaju uspješnu suradnju VIDEO

 Sastanak direktorice Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru Dalfine Bošnjak i veleposlanika Narodne Republike (NR) Kine u BiH Ji Pinga sa suradnicima, na kojemu se razgovaralo o dugogodišnjoj uspješnoj suradnji Mostarskog sajma i Kine te o nastupu ove države na narednom sajmu, održan je u petak u Mostaru.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak podsjetila je kako je ovogodišnja zemlja partner Sajma NR Kina predstavila sve svoje gospodarske potencijale.

"Kao organizatori izuzetno smo sretni što je Kina prepoznala BiH kroz Mostarski sajam, što su izrazili veliki interes za ulaganje u BiH, a i što su naši gospodarstvenici iz BiH našli partnere u Kini i već je došlo do faze izvoza u tu državu" - istaknula je Bošnjak.

Navela je također kako je veleposlanik Ping izrazio želju za nastavkom suradnje s Mostarskim sajmom i Bosnom i Hercegovinom.

"Zahvalna sam što je veleposlanik Ping danas ovdje s nama, a pogotovo zato što ćemo i dalje surađivati. Pokrajina Liaoning sudjelovat će na sljedećem Mostarskom sajmu, a Kina je zainteresirana da kroz projekte sudjeluje u BiH, ali je također zainteresirana i da gospodarstvenici iz BiH dođu u NR Kinu i predstave svoje gospodarske potencijale, kao i da izvoze u tu državu. Mi smo tu da stvaramo šanse i prilike, a sigurna sam kako će i gospodarstvenici iz navedenih zemalja to prepoznati te da će napraviti dobar posao" - istaknula je Bošnjak.

Dodala je kako će se 23. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru održati od 31. ožujka do 4. travnja, a zemlja partner bit će Mađarska.

"Mostarskom sajmu je najinteresantnije i najbitnije gospodarsko uvezivanje ne samo tvrtki iz Bosne i Hercegovine, nego iz cijeloga svijeta" - kazala je direktorica Bošnjak.

Veleposlanik NR Kine Ji Ping kazao je kako je 22. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru na njega ostavio dubok dojam.

"Mostarski sajam predstavlja važnu platformu za suradnju na zapadnom Balkanu i ostavio je dubok dojam na mene ne samo zbog sudjelovanja Kine kao zemlje partnera, već i zbog toga što sam vidio svijetlu perspektivu bilateralnih odnosa, praktične suradnje, trgovine i ulaganja između Kine i BiH u okviru suradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Europe. Kina trenutno intenzivno priprema i organizira tvrtke koje će sudjelovati na 23. Međunarodnom gospodarskom sajmu sljedeće godine kojemu želim još plodnije rezultate" - istaknuo je Ping.

Dodao je također kako će NR Kina nastaviti šire otvaranje svog tržišta.

"Svi imamo udjela u budućnosti jedni drugih, a sve dok jedni druge razumijemo i tretiramo jednako, ne postoji problem koji se ne može riješiti. Trebamo težiti razvoju otvaranjem tržišta, produbljivati razmjenu i suradnju, pridržavati se jedinstva, rušiti zidove umjesto da ih gradimo i smanjivati trgovinske barijere te usavršavati globalne lance vrijednosti i opskrbe kako bi se razvijala potražnja na tržištu" - naveo je Ping.

Kineski veleposlanik kazao je kako velik broj kineskih turista Stari most u Mostaru smatra najomiljenijom turističkom destinacijom.

"Sad stalno čujem kineski jezik na ulicama Mostara i vidio sam znakove na kineskom jeziku u nekim hotelima, zato vjerujem da će dolazak kineskih turista pomoći razvoju lokalnog gospodarstva" - istaknuo je Ping.

Dodao je također kako će projekt dionice Koridora Vc u Čapljini, čiji je izvođač radova kineska tvrtka, uskoro krenuti s radom.

"Nadam se kako će više kineskih tvrtki sudjelovati u izgradnji infrastrukture u BiH te kako ćemo zajedno s Bosnom i Hercegovinom raditi na promicanju gospodarskog razvoja dviju zemalja i postizanju razvoja zajedničke pobjede i prosperiteta" - kazao je Ping.

https://www.youtube.com/watch?v=v5JRj-4k55M&feature=emb_title