FOTO  VIDEO/FOTO: Počela izgradnja dionice Počitelj - Zvirovići kojom će Hercegovina biti izravno povezana s Europskom unijom

radovi, počitelj-zvirovići

Početak radova deset kilometara duge dionice Počitelj - Zvirovići LOT 1, kojom će Hercegovina biti izravno povezana s Europskom unijom, odnosno graničnim prijelazom Bijača, svečano je obilježen u petak kod Čapljine.

Lot 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići, a izvođač radova je kineska tvrtka China State Construction Engineering Corporation Limited (CSCEC). Veliki most kod Počitelja nije sastavni dio ovog lota.

Vrijednost projekta iznosi 56,52 milijuna eura bez PDV-a, a rok izvođenja radova je 24 mjeseca. Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB).

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić izjavio je kako je ovo jako važna dionica za jug BiH te kako su koristi od ovoga projekta višestruke.

- Implementacija ovog projekta dat će poticaj razvoju gospodarstva i stvoriti uvjete za razvoj i napredak ovog dijela zemlje. Posebice je važno što ćemo se, u turističkom smislu, povezati i s vjerskim središtem Međugorjem, a preko Bijače s Republikom Hrvatskom, odnosno Europskom unijom - kazao je Lasić.

Ministar je podsjetio da je ta dionica više od četiri godine bila osporavana, odnosno tri puta je provođena natječajna procedura, te je izrazio zadovoljstvo što je sada sve to završeno i što se počinje s radovima.

Veleposlanik Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping naglasio je značaj početka radova navedene dionice, kazavši kako će ovaj projekt zasigurno privući i druge kineske tvrtke u Bosnu i Hercegovinu.

- Do sada Kinezi nisu bili dovoljno upoznati s bh. tržištem, ali vjerujem da će nakon ovoga projekta kineski poduzetnici znati da ovdje postoje šanse za suradnju kroz infrastrukturne projekte te da će sve više dolaziti i investirati u ovu zemlju - kazao je veleposlanik Ping.

Pritom je podsjetio na ministarsku konferenciju transporta i komunikacija sljedećeg mjeseca u Sarajevu, a koja će, kako je kazao, biti prilika za suradnju u novim razvojnim strategijama.

Ceremoniji je prisustvovao i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, koji je ustvrdio da je početak izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići značajan iz više razloga, a jedan od tih razloga je i kvalitetna suradnja BiH s kineskim tvrtkama.

- Uz dionice koje idu prema Mostaru, možemo biti sretni da u naredne dvije do tri godine autocesta prođe Mostar i da onda ulazimo u onaj zahtjevniji dio sjeverno od Mostara i želja nam je da Mostar autocestom što prije spojimo s Konjicem - kazao je Čović novinarima nakon svečanosti.

https://www.youtube.com/watch?v=kDmmZjqbWhE&feature=emb_logo