Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se Aluminij ne ugasi

Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, aluminij, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Stanko Skender, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Ivo Bradvica, aluminij, sindikati, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, div, Hercegovina, izvoz, Aluminij Mostar, prosvjed, blokada, Nermin Nikšić, Aluminij Mostar, aluminij, krivci, Ivo Bradvica, Sarajevo, Željko Kordić, aluminij, ostavka
...se zadrže radna mjesta i da tvrtka opstane, dodavši kako se problem nagomilanih dugova ne može riješiti preko noći.

U sjedištu Aluminija u Mostaru u petak je održan sastanak o problematici poslovanja najvećeg bh. izvoznika, a na sastanku su, pored premijera Nikšića i predsjednika Uprave Aluminija d.d. Mostar Željka Kordića, sudjelovali federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, predsjednik Regulatorne agencije za električnu energiju u Federaciji BiH Risto Mandrapa, direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić i direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica.

U izjavi za novinare nakon sastanka Nikšić je kazao kako Vlada Federacije BiH nema zakonsku mogućnost direktnog ugovaranja nižih cijena električne energije za Aluminij, ali da postoje druge mogućnosti kako pomoći Aluminiju, kao što je Zakon o financijskoj konsolidaciji privrednih društava.

"Mi smo spremni da s drugim povjeriteljima, dobavljačima i svima onima koji rade s Aluminijem, kao i s bankama, pokušamo napraviti plan financijske konsolidacije", kazao je Nikšić.

Dodao je kako bi oni koji su do sada ostvarivali enormne profite u poslovanju s Aluminijem sada trebali pokazati solidarnost i spremnost u borbi za spas Aluminija.

"Sve što smo danas radili bilo je na fonu toga da se Aluminij spasi, da osiguramo zaštitu radnih mjesta, a dotakli smo se i teme bivših radnika. Međutim, moramo učiniti sve da se Aluminij ne ugasi, jer ako do toga dođe nećemo moći obeštetiti ni bivše radnike", kazao je federalni premijer.

On je kazao kako u ovom trenutku interes Vlade Federacije BiH, koja trenutno ima 44 posto vlasničkog udjela u Aluminiju, nije da postane većinski vlasnik tvrtke.

"Mi smo u prilici da nas netko zove i da imamo svojih 44 posto nakon deset godina, kad je dubioza u Aluminiju 220 milijuna maraka. Dok je Aluminij bio zlatna koka za one koji su od njega jako dobro živjeli tad nije bilo ni Federalne vlade niti je netko zvao Vladu", istaknuo je Nikšić.

Komentirajući preliminarne nalaze financijske policije, koja već nekoliko mjeseci istražuje poslovanje Aluminija, premijer Nikšić je, ne ulazeći u pojedinosti, kazao "da se sledio od nekih ugovora" te da će netko morati odgovarati za te ugovore.

Predsjednik Uprave Aluminija d.d. Mostar Željko Kordić, koji je na tu dužnost postavljen u siječnju ove godine, kazao je kako postoje dvije mogućnosti za rješavanje problema Aluminija.

"Novi zakon o financijskoj konsolidaciji daje nam mogućnost da s dobavljačima sirovina napravimo fer i korektan dogovor prema kojemu bi se dugovanja ili barem dio tih dugovanja pretvorio u vlasnički kapital ili da se ide na obročno plaćanje dugovanja", kazao je Kordić.

Premijer Nikšić je na kraju zaključio kako je danas pokrenut proces traženja spasa za Aluminij te da se rješenje ne može naći preko noći.

FENA