U talijanskim tvrtkama radi 10.000 građana BiH

minsi
minsi

"Međutim, mnogo je i onih koje posluju s BiH, ali nemaju registrirano pravno sjedište ovdje. Zapravo je naša procjena da su talijanske kompanije prisutne u Bosni i Hercegovini brojnije od registriranih, dakle oko 100", naveo je Minasi.

Precizirao je da su talijanske kompanije, koje su već prisutne ovdje, aktivne u metaloprerađivačkoj, kemijskoj, tekstilnoj, obućarskoj, drvnoj, kućanskoj i građevinskoj industriji, proizvodnji namještaja te u energetici, prehrambenom, bankarskom i financijskom sektoru.

"Sveukupno gledano, svi sektori gospodarstva su obuhvaćeni te je broj zaposlenih u talijanskim kompanijama okvirno ne manji od 10.000. Ako tome dodamo i proizvedeni utjecaj na gospodarstvo, broj radnih mjesta, koja generiraju talijanske investicije i trgovina s Italijom, još je veći", objasnio je Minasi.

Dodao je da nedavni izbori u BiH i formiranje nove vlasti stvaraju mogućnost novih i nužnih reformi u okviru pripajanja Europskoj uniji.

"Kroz Forum želimo slušati o iskustvima talijanskih kompanija kako bismo shvatili kako poboljšati mogućnosti investiranja i kako otvarati nova radna mjesta, kako bi bio suzbijen ili čak preokrenut migracijski pritisak", rekao je Minasi.