U Hercegovini niču destilerije za smilje a u Bosni hladnjače za maline

smilje
Doista lijepe vijesti, iz ove oblasti, svakodnevno dolaze i prezentiraju se javnosti kroz medije. Dok su Hercegovina i južniji krajevi postali smiljna oaza, sjevernije u Bosni prava je revolucija malinarstva. Hvale vrijedan uzgoj doveo je BiH među deset najvećih proizvođača malina u svijetu što pokazuje kolika se šansa pružila i otvorila svima zainteresiranima za uzgoj. Klima i tlo pogodno za uzgoj mnoge su ljude okrenuli ka ovoj proizvodnji pa je svakim danom sve više i više malinara. Pogodne okolnosti su također i osigurani otkupi svih uzgojenih količina preko određenih tvrtki između ostalog i poznate bh tvrtke Klas što poljoprivrednicima daje garanciju da njihov urod i količine neće propasti. Naravno, u poljoprivredi ništa nije lako proizvesti pa ni maline, niti smilje ali ljudi žele raditi, probati i na kraju krajeva zaraditi od svojega rada.

Dok u Hercegovini niču plantaže smilja kao i destilerije za preradu tako u Bosni niču hladnjače za zamrzavanje malina i sličnog voća. Upravo je danas u Kiseljaku u rad pušten objekt, hladnjača za jagodičasto i bobičasto voće koja se nalazi u radnoj zoni Dugo Polje na Brestovskom a koja će, osim zamrzavanja, svim zainteresiranim malim proizvođačima nuditi i zajamčen otkup, edukacije, te svaku vrstu stručne pomoći.

Ovu hladnjaču kapaciteta 600 tona je izgradila Općina Kiseljak, uz pomoć Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, saznaje ABCportal, a nakon što je tvrtka "ORANGE plus" d.o.o. iz Sarajeva, koja je dio belgijske grupacije "Crops and partners" sa sjedištem u Srbiji zakupila hladnjaču, radovi su se ubrzali maksimalno a hladnjača povećala svoje prvotno zamišljene kapacitete od 450 tona na 600 tona.. Izgrađena je upravo pred početak sezone za malinarstvo i to za svega nekoliko mjeseci. Projekt je vrijedan više od pola milijuna KM. Hladnjača će sigurno dati zamaha uzgajivačima da prošire svoju proizvodnju dodatnim količinama maline što bi BiH moglo dovesti na još veću 'malinarsku' poziciju u svijetu.