U dionice autoceste kroz Hercegovinu bit će uloženo više od 1,5 milijardi KM

auto cesta
...entitetu bila bi realizirana ili bi počela realizacija 92 velika projekta ukupne vrijednosti nešto više od 13,995 milijardi KM, piše Večernji list BiH

Vrijednost projekata

Prema Vladinom dokumentu u koji je Večernjak imao uvid, na 51 kandidirani projekt odnosi se 10.196, a na 41 projekt čija je provedba u tijeku 3799 milijarde maraka. Planirano je da će u razdoblju od 2018. do 2020. godine na projekte u implementaciji biti utrošeno ukupno nešto više od 1930 milijardi KM.

Program javnih investicija je trogodišnji dokument koji sadrži pregled ulaganja u projekte s podacima o ukupno potrebnim i utrošenim sredstvima, te sredstvima planiranim za financiranje projekata iz proračuna, kredita, donacija ili drugih izvora. Kako doznajemo, među kandidiranim projektima najvrjedniji su oni iz energetskog sektora. Prednjači Blok 7 Termoelektrane Tuzla, čija je vrijednost 1,622 milijarde maraka. Ovaj blok bi trebali graditi Kinezi zajedno s Elektroprivredom BiH, a čekaju se još završna odobrenja. Vrlo vrijedan projekt je i izgradnja novog bloka TE Kakanj - 1,224 milijarde KM. U spomenutom razdoblju trebala bi početi i izgradnja novih proizvodnih postrojenja Rudnika i termoelektrane Bugojno vrijednosti 1,332 milijarde KM. Sva tri nova energetska postrojenja je kandidirala Elektroprivreda BiH.

Na popisu najvrjednijih projekata je i TE Banovići s 994 milijuna KM. I u ovaj energetski projekt uključeni su kineski investitori. Na prostoru Hercegovine najvrjedniji energetski projekt koji je planiran za provedbu od 2018. do 2020. godine je Vjetroelektrana Poklečani kod Posušja, vrijedna 214 milijuna maraka. Predviđeno je još nekoliko infrastrukturnih projekata iz oblasti energetike, ali manje vrijednosti, poput Vjetroelektrane Vlašić (150 milijuna KM), Vjetroelektrane Bitovnja Konjic (150) ili malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice (103,5).

Županije

Značajna ulaganja u iduće tri godine planirana su u oblasti cestogradnje, što bi nakon usvajanja seta zakona o cestarinama trebalo biti mnogo lakše realizirati. Najveći broj planiranih radova odnosi se na Hercegovinu, pa bi nakon dugo godina zapostavljanja i ovaj dio države mogao postati veliko gradilište kada su autoceste u pitanju. Najvrjednija planirana je dionica na koridoru Vc Mostar sjever - Mostar jug, ukupno 554,8 milijuna maraka. Predviđena je i izgradnja tunela Prenj na dionici Ovčari - Mostar sjever. Njezina vrijednost je 452,8 milijuna KM. U Program javnih investicija uključene su i poddionice Ovčari - Konjic (257,2), Mostar jug - Kvanj (169,7) i Konjic - Tunel Prenj (151,6). Izgradnja autocesta u Hercegovini ne bi trebala ugroziti nastavak izgradnje koridora Vc kroz Bosnu, pa su tako među predviđenim projektima i dionice Poprikuša - Nemila kod Zenice (426) i Tarčin - Ivan (240 milijuna KM). Nekoliko projekata odnosi se na modernizaciju i proširenje sarajevske zračne luke, kao i na obnovu željezničke mreže te izgradnju brzih i magistralnih cesta. Najvrjednija je brza cesta Lašva - Nević Polje, koja je kapitalni projekt za središnju Bosnu, a njezina vrijednost je 469 milijuna maraka. Projekt modernizacije kliničkih centara je,prema dokumentu u koji smo imali uvid uključen s iznosom od 172,4 milijuna maraka.

Kada je riječ o projektima koji su već u fazi provedbe, njihova ukupna vrijednost je 3,8 milijardi maraka, a glavnina otpada na promet i energetiku. Teritorijalno promatrano, najviše, skoro trećina vrijednosti tih projekata odnosi se na Zeničko-dobojsku županiju (1,2 milijarde KM), a razlog je izgradnja dionica koridora Vc na tom prostoru. Slijedi Hercegovačko-neretvanska županija s 867 te Hercegbosanska županija s 408 milijuna maraka započetih investicija. Na začelju popisa su Zapadnohercegovačka (28,5) i Bosanskopodrinjska županija (19,5).