FOTO/VIDEO  U BiH proizvedeno najmanje SOM računalo na svijetu

U BiH proizvedeno najmanje SOM računalo na svijetu
Tvrtka Tring iz Gračanice (BiH) pohvalila se da je proizvela najmanje SOM (System On Module) računalo na svijetu koje se temelji na ARM A7 Dual Core procesoru, na čijem razvoju je tim inženjera radio gotovo godinu dana.

Direktor prodaje Nihad Hadžihasanović navodi da je završeno testiranje prvog računala iz BiH. "Radi se o složenom SOM modulu koji je zahtijevao projektiranje HDI (High Density Interface) sustava, projektiranje koje se koristi u razvoju mobilnih uređaja, tableta i računala, a potom i proizvodnju prototipa s BGA komponentama. Svi testovi su uspješno završeni i krećemo u serijsku proizvodnju".

Direktor navodi kako je cilj tvrtke bio SOM koji će se zbog svojih dimenzija i ostalih značajki integrirati u mnoštvo drugih uređaja poput Android TV Boxa, igraćih konzola i industrijskih panel računala. "SOM podržava Android i Linux operativne sustave", dodaje Hadžihasanović.

Prvi proizvod temeljen na ovom SOM računalu je hibridni termalni printer FP2 (fiskalni printer s integriranim računalom) koji možete vidjeti u ovom videu. U svojem priopćenju ističu da će kompletna proizvodnja ovih uređaja zajedno sa SOM-om biti u Gračanici.

"Investirali smo u novi proizvodni pogon koji će omogućiti da proizvodimo ove i druge elektronske uređaje u BiH što otvara veliku priliku i ostalim tvrtkama da svoje ideje realiziraju koristeći naše proizvodne resurse i kapacitete", kaže Hadžihasanović.

Tvrtka Tring je osnovana 2002. godine i vodeći je proizvođač fiskalnih sustava za područje Federacije BiH i ponuđač proizvoda, usluga i rješenja iz domene informatike, elektronike i strojarstva. Tring je certificirani Microsoft partner i posjeduje kompetencije izrade složenih i zahtjevnih softverskih rješenja na desktop, web i embedded platformama, a na dijelu razvoj fiskalnih uređaja surađuje s Epsonom. Pored toga tvrtka se bavi projektiranjem elektronskih sustava temeljenim na Microchip 8-bitnim mikrokontrolerima, Freescale i STMicroelectronics ARM procesorima i mikrokontrolerima.

O kakvoj se tvrtki radi i s kakvim proizvodnim kapacitetima i tehnologijama raspolaže možete vidjeti u ovom promotivnom videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa